Почетак преговора са ЕУ историјски успех Владе Србије

Београд, 20. јануар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас да одржавање прве међувладине конференције са ЕУ у Бриселу представља историјски успех Владе Србије, коју ће по томе памтити будуће генерације.

Фото: b92.net

Дачић је у изјави за Телевизију Б92 уочи сутрашње конференције истакао да је наша земља успела да дође до једног краја тешког почетка и да се избори за датум почетка преговора са ЕУ.

Он је најавио да ће делегацију Србије, коју ће предводити, чинити и први потпредседник Владе Александар Вучић, министар спољних послова Иван Мркић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић, министар без портфеља задужен за ЕУ Бранко Ружић, као и сви остали који су до сада учествовали у преговорима са ЕУ.

Делегација Србије, која ће данас отпутовати за Брисел, како је навео, изнеће свој преговарачки оквир европском комесару за проширење Штефану Филеу, који ће представљати Европску комисију, као и министру спољних послова Грчке Евангелосу Венизелосу, који ће председавати конференцији.

Влада Србије је усвојила уводну изјаву која ће сутра бити представљена, а која садржи став наше земље о преговарачком оквиру Србије и поглед на целокупан ток преговора, објаснио је Дачић.

Према његовим речима, овај документ се не односи само на Косово и Метохију, с обзиром на то да се не разговара само о тој теми, већ и на изградњу целокупног концепта нашег друштва.

Србија сматра ЕУ крајњим циљем, али и средством уз помоћ којег треба да изгради цео свој систем, демократију, тржишну привреду и социјалну правду, истакао је председник Владе.

Дачић је подсетио на то да је процес приближавања Србије Унији започео 1970. године потписивањем Споразума о трговини између бивше СФРЈ и Европе.

Циљ је да Србија до 2018. буде спремна да буде чланица Европске уније, а да 2020. са новим буџетским периодом буде стварно у ЕУ, поручио је он.

Према његовим речима, након прве међувладине конференције у Бриселу, којом ће почети преговори Србије и ЕУ, следећа ће бити одржана 25. јуна, док ће у међувремену бити обављани скрининзи поглавља која се тичу нормализације односа Београда и Приштине, као и правосуђа.

Скрининг неће бити замена за дијалог са Приштином у Бриселу, указао је Дачић, уз оцену да су и дијалог са Приштином и спровођење бриселског споразума важни за наставак европских интеграција.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=203494
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs