Додела бесповратних средстава за рурални развој

Београд, 15. новембар 2012. године – Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије Данило Голубовић потписао је данас са представницима удружења грађана општина Голубац, Кучево, Жагубица и Бор уговоре за доделу бесповратних средстава у укупном износу од 350.000 евра намењених ревитализацији руралних подручја.


Ова средства представљају финансијску помоћ Владе Румуније, а уговори су потписани у присуству амбасадора Румуније у Србији Даниела Бануа.

Циљ пројекта "Партнерство за ревитализацију руралних подручја", чија је реализација почела 2010. године, јесте пружање подршке Влади Србије у смањивању разлика између урбаних и руралних средина увећањем и јачањем руралног социјалног капитала и изградњом и јачањем локалних партнерстава.

Голубовић је на конференцији за новинаре, одржаној у Влади Србије након потписивања уговора, објаснио да се Србија, као и значајан део региона, суочава са миграцијама из села у град и смањењем броја становника у руралним подручјима, па је стога један од циљева пројекта, као и националне аграрне политике, да се становништво задржи на селу.

Он је указао на то да ће средства појединачним корисницима бити додељена у виду малих грантова, и то за израду програма прекограничне сарадње у складу са стандардима Европске уније.

Према његовим речима, уговори су потписани за осам пројеката, који се односе на рурални туризам, заштиту животне средине, коришћење обновљивих извора енергије и социјалну инклузију.

Бану је нагласио да Румунија пружа пуну подршку Србији на путу европских интеграција преносећи јој и у оквиру овог пројекта своја искуства како би се што боље припремила за коришћење средстава из претприступних фондова ЕУ.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=179905
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs