Међународна заједница мора бити концентрисана на безбедност на Космету

Ниш, 13. фебруар 2010. године – Министар спољних послова у Влади Републике Србије Вук Јеремић изјавио је синоћ у Нишу да међународна заједница мора бити концентрисана на безбедност на Косову и Метохији и да се не сме дозволити било каква једнострана акција са било чије стране.

Фото: Танјуг
(архивски снимак)
Јеремић је у изјави новинарима рекао да би безбедност Космета и ширег региона била драстично угрожена уколико би дошло до једностраних корака везаних за север покрајине.

На то смо јасно, гласно и прецизно указали међународној заједници, истакао је министар и подсетио на обраћање председника Србије Бориса Тадића Савету безбедности УН 22. јануара, као и на сталне контакте са представницима КФОР-а и НАТО.

Према његовим речима, наш најважнији задатак је заштита Срба и културне баштине на Космету, а искључива одговорност за безбедност Срба, према Резолуцији 1244 СБ УН, јесте на КФОР-у.

Трудићемо се политички и дипломатски да ту своју обавезу испуне са онолико снага са колико буду располагали, нагласио је Јеремић.

Он је указао на то да је став Србије да до смањења снага КФОР-а не сме доћи, а ако се то догоди, онда оне морају бити концентрисане тамо где је неопходна заштита Срба, православних цркава и манастира.

Јеремић је навео да у овом тренутку не прети директна опасност од једностраних акција, да је она постојала, али да је отклоњена.

Не кажем да у будућности неће бити такве опасности и зато морамо бити опрезни. Једнострани кораци су неприхватљиви и бићемо у ситуацији да их избегнемо настављајући досадашњу политику, додао је министар.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=126526
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs