У Србији до сада вакцинисана 153.101 особа

Београд, 12. фебруар 2010. године – Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је данас да је од почетка вакцинације против грипа изазваног вирусом А (H1N1) у Србији вакцинисана 153.101 особа.

У саопштењу се наводи да највећи број вакцинисаних (59,8 одсто) чине особе са хроничним обољењима, међу којима је највише особа са хроничним кардиоваскуларним болестима, метаболичким поремећајима и хроничним плућним болестима.

Број здравих особа међу вакцинисаним у посматраном периоду износи 31 одсто, здравствених радника 4,1 одсто, док остале категорије – запослени у јавним службама, корисници и запослени у установама социјалне заштите и труднице чине 5,1 одсто вакцинисаних.

На територији наше земље вакцинација се обавља на 1.127 пунктова, а до сада је дистрибуирано 460.380 доза вакцине против новог грипа.

Ванредна имунизација се препоручује хроничним болесницима, трудницама у другом и трећем триместру трудноће, здравственим радницима, запосленима у јавним службама и установама социјалне заштите, као и здравој деци старијој од шест месеци.

У Србији је до сада лабораторијски потврђено 699 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (H1N1), а регистрован је 81 смртни исход од ове врсте грипа.

На болничком лечењу се налази 105 особа са обољењима сличним грипу, од којих је пет на респиратору, додаје се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=126442
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs