Милосављевић пустио у рад нови ЦТ скенер у Ургентном центру

Београд, 12. фебруар 2010. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Томица Милосављевић пустио је данас у рад нови 16-слајсни ЦТ скенер у Ургентном центру Клиничког центра Србије (КЦС).

Фото: Танјуг

Милосављевић је том приликом рекао да је за тај скенер Министарство издвојило више од 50 милиона динара, а Клинички центар Србије приближно десет милиона динара за инсталацију и опремање просторије у коју је постављен.

Министар је указао на то да су средства обезбеђена из Фонда за програме спречавања болести изазваних конзумирањем дувана, односно од дуванског динара који се одваја од сваке купљене пакле цигарета.

Он је навео да је нови скенер један од шест инсталираних у току протеклих неколико недеља у Пожаревцу, Краљеву, Чачку, Новом Пазару, Нишу, укључујући и магнетну резонанцу у београдском Институту за заштиту мајке и детета.

Такође, Милосављевић је најавио да ће за две недеље исти такав апарат почети да ради и у Институту за мајку и дете на Новом Београду.

Директор Клиничког центра Србије Ђорђе Бајец најавио је да ће у тој здравственој установи ускоро почети да раде 23 новозапослена лекара и 16 медицинских сестара, и истакао да тој установи недостају анестезиолози и радиолози.

Директор Ургентног центра КЦС Владимир Ђукић навео је да у том центру нема листе чекања, али да је центар непотребно преоптерећен пацијентима којима је КЦС последња нада да ће брзо и ефикасно добити максимални здравствени третман.

Ђукић је указао на то да је други скенер који се користи на издисају, и додао да су у току преговори с министром здравља и Републичким заводом за здравствено осигурање за његову замену новим 16-слајсним скенером.

Према његовим речима, с обзиром на то да ће се Клинички центар Србије 2013. године преселити у нову зграду, која ће имати озбиљну радиолошку технологију, постојећа два скенера биће до тада довољна да задовоље потребе пацијената.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=126431
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs