Србија на самиту Афричке уније лобира против признања независности Косова

Београд/Адис Абеба, 29. јануар 2010. године – Министар спољних послова у Влади Републике Србије Вук Јеремић истакао је данас у Адис Абеби да су земље чланице Афричке уније изложене притиску да признају једнострано проглашену независност Косова.

Фото: Фонет
Јеремић је у изјави за агенцију Фонет нагласио да је делегација Србије на заседању Савета Афричке уније активна и чини све што је у њеној моћи да предупреди признања.

Он је оценио је њен учинак за сада задовољавајући, али да ће се то колико је била успешна видети у недељама које су пред нама.

Ово је борба Давида и Голијата. Ми немамо изблиза ту моћ, средства и утицај, али на нашој страни су истина, међународно право и правда. Учинићемо све да не дође до нових признања Косова, поручио је министар спољних послова.

Према његовим речима, на састанку Афричке уније наша делегација је била сведок добро организоване акције која има за циљ повећање броја земаља које признају независност Косова.

Јеремић је указао на то да се притисак пре објављивања саветодавног мишљења Међународног суда правде у Хагу о легалности једнострано проглашене независности Косова врши на неколико десетина земаља афричког континента.

Он је рекао да је делегација Србије одржала велики број састанака и учинила све што је у њеној моћи да се спрече та признања, што ће наставити да чини и на састанцима са делегацијама афричких земаља са којима ће тек разговарати, али и оценио да опасност још није отклоњена.

Јеремић је у Адис Абеби имао више билатералних разговора са шефовима дипломатија афричких земаља.

Он је разговарао са министрима иностраних послова Етиопије, Либије, Јужноафричке Републике, Анголе, Сомалије, Гане, Нигерије, Боцване, Централноафричке Републике, Уганде, Зимбабвеа, Бенина, Кеније, Сао Томе и Принципеа, Чада и Бурундија.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=125644
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs