У Крагујевцу отворен Сајам руралног развоја и жена у агробизнису

Крагујевац, 29. јануар 2010. године – Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Милош Миловановић отворио је данас у Крагујевцу Сајам руралног развоја и жена у агробизнису на коме учествује приближно 100 излагача из Србије и Републике Српске.

Миловановић је, отварајући овај тродневни сајам на Шумадија сајму, оценио да су рурални развој и укључивање жена у пуној мери у агробизнис од великог значаја за развитак наше земље.

Он је истакао да је то министарство у 2009. години, у циљу подршке проширењу економских активности у руралним подручјима и повећања упослености жена у њима, расписало конкурс за доделу подстицајних средстава за подршку развоју села кроз инвестирање у проширење и унапређење економских активности сеоског становништва, за шта је издвојено 60 милиона динара.

Према његовим речима, Министарство пољопривреде ће, као и до сада, пружати подршку активностима које афирмишу и активно укључују жене у руралним подручјима.

Помоћник министра је указао на то да је неопходно унапредити приступ жена различитим ресурсима у пољопривредној производњи, а све у циљу повећања запослености и прихода жена у сеоским подручјима.

Он је навео да је Министарство пољопривреде имплементирало велики број финансијских и законодавних мера, и подсетио на то да је прошле године усвојено 15 закона и 52 подзаконска акта из области пољопривреде.

Према његовим речима, за рурални развој ове године биће издвојено три одсто националног буџета, односно приближно две милијарде динара.

Такође, помоћник министра је објаснио да је део тих мера инвестиционог карактера, што значи да ће држава финансијски и низом мера подржати становнике руралних области како би унапредили сопствену производњу.

Миловановић је указао на то да су улагања намењена и за развој сеоског туризма, старих заната и заштиту културног наслеђа у руралним областима.

Представник Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Артур Фланеган истакао је да су у последњих осам година очигледне велике промене у руралним крајевима Србије.

Према његовим речима, жене су важан фактор у вођењу пољопривредних домаћинстава и врло често и управљају кућним буџетом.

Он је рекао да је УСАИД током протекле године у оквиру агробизнис пројеката са удружењем "Агропрес" организовао обуке за више од 100 жена на тему вештина и знања у агробизнису на подручју шест региона у Србији.

Фланеган је најавио да ће УСАИД наставити да подржава агробизнис и у 2010. години и изразио очекивање да ће сајам у Крагујевцу, први у низу, омогућити женама да остваре нове контакте, пронађу нове пословне партнере и склопе нове уговоре.

Заменик шефа Делегације Европске комисије Адриано Мартинс најавио је да ће ЕУ у наредне две године у развој пољопривреде у Србији уложити 30 милиона евра.

Он је оценио да су могућности агробизниса у Србији велике, али и да тај сектор треба да буде адекватно информисан и припремљен за промене које га очекују током интеграција у ЕУ.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=125621
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs