У Србији до сада вакцинисано 104.265 особа

Београд, 8. јануар 2010. године – Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је данас да је од почетка вакцинације против грипа изазваног вирусом А (H1N1) у Србији вакцинисано 104.265 особа.

У саопштењу се наводи да највећи број вакцинисаних (72,1 одсто) чине особе са хроничним обољењима, при чему је међу њима највише особа са хроничним кардиоваскуларним болестима, метаболичким поремећајима и хроничним плућним болестима.

Број здравих особа међу вакцинисаним у посматраном периоду износи 17,7 одсто, здравствених радника 5,2 одсто, док остале категорије – запослени у јавним службама, корисници и запослени у установама социјалне заштите и труднице чине 5 одсто вакцинисаних.

На територији наше земље вакцинација се обавља на 1.127 пунктова, а до сада је дистрибуирано 259.780 доза вакцине против новог грипа.

Ванредна имунизација се препоручује хроничним болесницима, трудницама у другом и трећем триместру трудноће, здравственим радницима, запосленима у јавним службама и установама социјалне заштите, као и здравој деци старијој од шест месеци и одраслима.

У Србији је до сада лабораторијски потврђен 661 случај оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (H1N1), а регистрована су 63 смртна исхода од ове врсте грипа.

На болничком лечењу се налази 415 особа са обољењима сличним грипу, од којих је 16 на респиратору.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=124590
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs