Брадић разговарао са владиком рашко-призренским Артемијем о заштити културне баштине на Косову и Метохији

Београд, 29. септембар 2009. године – Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је да је министар Небојша Брадић разговарао данас са владиком рашко-призренским Артемијем о заштити културне баштине на Косову и Метохији и том приликом изразио забринутост због учесталих искључења струје тамошњим манастирима и црквама.

У саопштењу се наводи да је Брадић рекао да учестала искључења струје манастирима и црквама на Космету, поред велике економске штете и хуманитарних проблема, производе и озбиљну опасност по безбедност културног наслеђа српског порекла у јужној покрајини.

Министар је обавестио владику Артемија о томе да је у припреми публикација о споменицима културе Србије који су на листи светске културне баштине, међу којима су и споменици културе на Косову и Метохији – Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница и црква Богородице Љевишке у Призрену.

На састанку је било речи и о проблемима у вези са заштићеном зоном око Петрове цркве на подручју Новог Пазара, која је културно добро од изузетне важности за Србију и као таква уписана на листу светске културне баштине.

Владика Артемије информисао је представнике Министарства о подршци Белорусије обнови цркве Свете Петке у Дрснику и плановима у вези са обновом манастира Бањска, додаје се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=117358
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs