Потписани споразуми о реализацији пројекта изградње гасовода "Јужни ток"

Београд/Сочи, 15. мај 2009. године – Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и председник Управног одбора компаније "Гаспром" Алексеј Милер потписали су данас у Сочију основни споразум о формирању заједничког руско-српског предузећа за реализацију пројекта изградње гасовода "Јужни ток".

Душан Бајатовић и Алексеј Милер
Фото: Фонет

Компанија "Гаспром" је данас у руском летовалишту Сочи потписала споразуме и са националним гасним компанијама Грчке, Бугарске и Италије – земљама које се налазе на планираној траси гасовода, а сличан споразум раније је потписан и са Мађарском.

Осим тога, у Сочију је данас потписан и билатерални споразум Русије и Италије који су парафирали премијери Владимир Путин и Силвио Берлускони. Реч је о другом анексу Меморандума о узајамном разумевању о даљим корацима у реализацији "Јужног тока".

Тим документом "Гаспром" и италијанска компанија "Ени" утврђују питања продаје гаса и повећавају капацитет морског дела гасовода са 31 милијарде на 63 милијарде кубних метара годишње.

Бајатовић је у изјави за агенцију Танјуг најавио да ће заједничко руско-српско предузеће за реализацију пројекта "Јужни ток" бити формирано у наредних 15 дана и навео да изградња овог гасовода не значи само повећану стабилност у снабдевању Србије гасом, већ и нове економске и политичке могућности.

Према његовим речима, током данашњег сусрета са Милером било је речи и о пројекту проширења складишта гаса "Банатски двор" и даљој сарадњи у производњи електричне и топлотне енергије у Србији.

Бајатовић је изразио уверење да ће сарадња гасних компанија двеју држава бити успешна, као и да ће након 31. децембра 2015. године, до када би гасовод требало да буде изграђен, "Јужни ток" бити потпуно нови извор гаса из Русије и средње Азије.

Милер је након састанка са Бајатовићем изјавио да реализација пројекта "Јужни ток" за последицу неће имати само повећање испорука количине гаса из Русије у Србију већ и повећање сигурности и стабилности испоруке руског гаса у Европу.

Он је указао на то да ће реализацијом пројекта "Јужни ток" Србија постати веома значајна транзитна земља у транспорту гаса за Европу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=109575
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs