Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Култура и вера > Представљена монографија "Наивна и маргинална уметност у Србији"

Представљена монографија "Наивна и маргинална уметност у Србији"

Београд, 11. април 2007. године – У салону Музеја наивне и маргиналне уметности у згради Министарства културе у Београду данас је промовисана монографија "Наивна и маргинална уметност у Србији", која је објављена поводом изложбе у Културном центру Србије у Паризу.

Фото: Фонет
Поводом истоимене изложбе, поред промоције монографије, одржана је и презентација електронског издања каталога и осталог пропагандног материјала у издању Музеја наивне уметности из Јагодине.

Директор тог музеја и аутор текстова Нина Крстић рекла је да је изложба "Наивна и маргинална уметност у Србији", која је отворена у Паризу 22. марта и трајаће до 18. априла, обухватила 71 рад 35 стваралаца и да су ти радови укључени у монографију, која је истовремено и каталог ове изложбе.

Крстић је навела да је монографија објављена на три језика – српском, енглеском и француском, и најавила да ће ова изложба бити постављена у Националној галерији у Будимпешти 1. маја, док се 1. јуна сели у Софију.

Она је истакла да је и једна галерија из Италије показала интересовање за то да овај антологијски избор српске наивне и маргиналне уметности гостује у тој земљи.

Истовремено, Крстић је указала на то да је изложба у Паризу наишла на веома добар пријем јер је у тој средини српска наива позната од 1976. године, кад је у Гран Палеу организована велика смотра наиве из целе бивше Југославије.

Игром случаја, на плакату и корицама монографије налази се слика Саве Секулића, која је била изложена пре три деценије у Гран Палеу, додала је Крстић.

Према њеним речима, на изложби у Паризу могу се видети слике Борислава Јакића, једног од аутентичних уметника маргиналне уметности, што је нека врста његове рехабилитације јер се за њега много више зна у свету него код нас.

Саветник у Министарству културе Владе Србије, које је покровитељ ове смотре и у чијој је надлежности Музеј наивне и маргиналне уметности, Весна Марицки је истакла да Министарство настоји да у оквиру својих могућности подржи све програме, изложбе и наступе у иностранству.

Марицки је подсетила на то да је Министарство уступило простор за салон у Београду и помогло његову адаптацију, што се показало као веома добар пропагандни потез јер је реч о веома привлачном амбијенту у главном граду где странци могу видети дела српске наиве.

Она је упутила похвале успелом дизајнерском решењу монографије и њеној опреми, што је дело Слободана Штетића.

Штетић, који већ две деценије сарађује с музејом у Јагодини, напоменуо је да тренутно ради на припреми неколико монографија које би илустровале различите аспекте наивне и маргиналне уметности и које би, уз електронски каталог музеја и друге сувенире, требало да буду продаване у београдском салону.


Мултимедија
Viva Vox – Новогодишњи концерт у Генералној скупштини УН у Њујорку (14. јануар 2013. године)

EXIT 2008 (одломак)

Финално вече "Песме Евровизије" 2008. у Београду (одломак)

Гуча 2007: Концерт Горана Бреговића (одломак)

Гуча - заштитни знак Србије (одломак)

Србија - победник "Песме Евровизије" 2007. (одломак)

Врста датотеке: Real Media. Извор: Радио-телевизија Србије

Прочитајте и
Помоћ настрадалом манастиру Хиландар
Дигиталне слике сачувале оно што је ватра уништила у Хиландару
ФОТО ГАЛЕРИЈА: ШЕСТ ВЕКОВА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs