Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Више случајева лажних пријава покушаја отмице деце

Више случајева лажних пријава покушаја отмице деце

Београд, 12. октобар 2018. године – Заменик начелника Одељења за организацију, превенцију и рад полиције у заједници Управе полиције Ранђел Милошевић изјавио је данас да је претходних дана и недеља у медијима објављено више случајева лажних пријава покушаја отмице деце, што је довело до узнемирења јавности.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву за јавност Милошевића:

"У неким случајевима прегледом видео-надзора утврђено је да се догађај уопште није десио, а у некима су и деца потврдила да су све измислила.

Новосадска полиција је у вези са пријавом отмице дванаестогодишње девојчице утврдила да наводи нису тачни, односно девојчица је накнадно изјавила да јој се ништа није догодило, а да је то пријавила зато што је видела вести о наводним покушајима отмице.

Прошлог месеца су двојица дечака пријавила да је у Железнику непознати мушкарац увукао једну девојчицу у комби, а заправо је она била код куће са родитељима. Имали смо и јуче пријаву отмице девојчице у Гроцкој, али је она потом објаснила да је све измислила, како би оправдала родитељима свој изостанак из школе. То су само неки од примера из претходних дана и недеља када је утврђено да су пријаве биле лажне.

Међутим, на друштвеним мрежама и даље се објављују бројне непроверене и нетачне информације о наводним покушајима отмице деце, а који уопште нису пријављени полицији.

Апелујемо на све родитеље и наставнике да сваки догађај или сазнање у вези са покушајем отмице деце пријаве полицији како би могли детаљно да испитамо све наводе, а не да непроверене информације шире на друштвеним мрежама или кроз обавештења која круже школама и одређеним вајбер групама.

Нажалост, многе од тих информација које се објављују доводе до подизања панике и узнемирења јавности, а да званичних пријава уопште нема, нити се случај уопште догодио.

Имајући у виду узнемирење јавности које је проузроковано лажним објавама, полиција ће предузети адекватне законске мере уколико утврди да су информације нетачне, а да их је неко свесно објављивао и ширио.

Министарство унутрашњих послова поступа по свакој пријави или сазнању да је над неким дететом или учеником извршен било какав чин насиља. Отмице у Србији су веома ретке, али свим пријављеним случајевима полиција приступа са великом пажњом и одмах предузима све неопходне мере на утврђивању околности догађаја", навео је Милошевић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs