Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Подршка успостављању јединственог управног места у општинама

Подршка успостављању јединственог управног места у општинама

Београд, 12. октобар 2018. године – Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије упутило је данас јавни позив општинама и градовима за пријаву пројеката које ће то министарство финансирати у оквиру пилот-пројекта „Подршка у успостављању јединственог управног места“.

У саопштењу се наводи да јединствено управно место није ништа друго него један шалтер, једна канцеларија или е-портал, путем којих се грађани обраћају управи када имају потребу да заврше неки посао и тако остваре неко своје право.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић објаснио је да је основна идеја да јединствено управно место постане мост између грађана и управе, јединствена приступна тачка за комуникацију грађана са свим органима са којима би они иначе морали директно да ступе у контакт како би остварили неко своје право.

Захваљујући јединственом управном месту, грађани ће моћи да на једном месту поднесу своје захтеве, добију све релевантне информације и да након ефикасне сарадње свих релевантних органа за конкретан поступак, а у комуникацији са само једним органом, односно службеником, добију и одговарајуће решење, потврду и слично, навео је Ружић.

Он је истакао да Министарство државне управе и локалне самоуправе настоји да кроз овај пилот-пројекат са 52 милиона динара подржи до пет локалних самоуправа, а средства за подршку одобраваће се кандидатима бесповратно.

Пре него што се јединствено управно место уведе као модел у све општине, потребно је да се, ради формулисања и оптималног уређења ближих услова, критеријума и мерила који се примењују у поступку одређивања јединственог управног места, као и начина сарадње надлежних органа у вези са поступањем и обављањем послова, читав механизам тестира и у неколико огледних локалних самоуправа.

Општине које буду подржане у оквиру пилот-програма мораће да обезбеде учешће од 10 одсто, а средства могу да користе за опремање јединственог управног места, набавку неопходних техничких средстава, подршку у оснивању јединствених управних места – нова систематизација и организација, обуке за службенике и друго, истиче се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs