Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Руско тржиште потпуно отворено за српске производе

Руско тржиште потпуно отворено за српске производе

Београд/Москва, 11. октобар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и министар пољопривреде Руске Федерације Дмитриј Патрушев оценили су данас да су врата руског тржишта потпуно отворена за пољопривредне и прехрамбене произвођаче из Србије.


Патрушев је упутио позив српским произвођачима да у већем броју дођу у Русију и искористе бесцарински споразум који је на снази између две земље.

Саговорници су оценили да је тај споразум, који омогућава трговину свим пољопривредним производима без царина, јединствена шанса за унапређење пољопривредне сарадње.

Поповић је поручио да ће се, као члан Међувладиног комитета Србије и Русије, ангажовати на томе да се максимално повећа билатерална сарадња у области пољопривреде и прехране, јер је то сектор који има највећи потенцијал за раст и може да донесе брзу и конкретну корист свим грађанима Србије.

Он је посебно указао на потенцијал за сарадњу када су у питању развој и примена иновација и ИТ решења за пољопривреду.

Србија је један од европских лидера у области дигитализације пољопривреде. Српски институт "Биосенс" развија иновациона решења за пољопривреду, а која су заснована на вештачкој интелигенцији, виртуелној реалности, интернету ствари, објаснио је Поповић.

Њихова примена, како је прецизирао, омогућава максималну искоришћеност потенцијала земљишта, прецизно планирање приноса, који некада варирају два до четири пута, као и уштеде до 30 одсто у ђубриву, пестицидима и гориву.

Партнери из Русије су заинтересовани да ова решења примене у својој земљи, нагласио је он и истовремено упутио позив свом саговорнику да посети Србију и лично се увери у иновационе потенцијале у области пољопривреде.

Патрушев је прихватио позив, најавивши да ће до краја ове или почетком следеће године реализовати ову посету.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs