Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Све земље југоисточне Европе изложене истим изазовима и ризицима

Све земље југоисточне Европе изложене истим изазовима и ризицима

Београд, 11. октобар 2018. године – У Београду је одржана годишња конференција у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља југоисточне Европе и Координационог комитета, на којој су презентоване реализоване активности у претходном периоду и дефинисане смернице да даљи рад.

Фото: mod.gov.rs

У саопштењу Министарства одбране наводи се да је државни секретар тог министарства Бојан Јоцић истакао у обраћању присутнима да Процес сарадње министара одбране земаља ЈИЕ представља значајну регионалну иницијативу јер окупља државе региона и поседује респектабилан институционални потенцијал.

Данашњи састанак био је веома користан за све учеснике јер смо имали прилику да се упознамо са активностима поменутог процеса и Бригаде за очување мира ЈИЕ у протеклих годину дана и донесемо неке важне одлуке за даље функционисање ове регионалне иницијативе, навео је он.

Јоцић је подсетио на то да се у овом моменту све земље југоисточне Европе суочавају са истим или сличним изазовима и ризицима који позивају на заједнички одговор.

Државни секретар је изразио уверење да се само уједињењем и солидарним наступом можемо борити против екстремизма сваке врсте, сматрајући да је сарадња најбољи одговор на опасности са којима се наша друштва суочавају.

Веома је важно, како је нагласио, да у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља ЈИЕ наставимо активно да радимо на афирмисању идеја изградње поверења, унапређењу дијалога и промоцији добросуседских односа, али и изналажењу иницијатива и активности које ће садржински одговорити на актуелне безбедоносне тенденције.

Према њеним речима, редован дијалог на основама транспарентности, дугорочне сарадње и удруженог и синхронизованог деловања, као и стална размена информација о савременим безбедносним изазовима представљају добар оквир за проналажење одговора на све изазове.

Јоцић је, говорећи о будућој сарадњи, нагласио да ће Србија наставити да активно учествује у оквиру поменутог процеса сарадње, посебно у пројекту "Интерконекција војних болница", док ће у наредној години започети и сарадњу у оквиру пројекта "Жене лидери у сектору одбране и безбедности".

Заменица министра одбране Републике Грчке Марија Колија Царуха похвалила је организацију министарског састанка у Београду, додавши да је на њему било речи о програмима који су у току и актуелним активностима Бригаде за очување мира југоисточне Европе, те да су учесници разменили мишљења на тему будућности ове иницијативе.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs