Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Превазилажење предрасуда о особама са менталним проблемима

Превазилажење предрасуда о особама са менталним проблемима

Београд, 11. октобар 2018. године – Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику у Влади Републике Србије Славица Ðукић Дејановић истакла је данас да је заузимање позитивног става према особама са душевним поремећајима знак ваљане информисаности и развијене здравствене културе.

Фото: Танјуг

Ðукић Дејановић је на представљању пројеката “Нисте сами” у Скупштини Србије, чији циљ је превазилажење предрасуда према младима са проблемима менталног здравља и инвалидитетом, истакла да није срамота бити слаб и тражити ослонац и стручну помоћ и подршку, јер су проблеми менталног здравља саставни део људског живота.

Она је упозорила на то да је стигматизација особа са душевним поремећајима наша реалност, и додала да сваки грађанин мора да зна да такви људи могу бити корисни чланови друштва, у оквиру својих потенцијала, ако се њихови проблеми минимизују захваљујићи редовној терапији или психолошкој подршци стручњака.

Министарка је указала на то да до 2030. године, захваљујићи имплементацији циљева из Агенде 2030 Уједињених нација, ниједан човек, па ни онај са посебним потребама, не сме да буде одбачен.

До 2030. године сви морају живети достојанственије и боље, посебно они који сада тако не живе. Из тог разлога, фокусираћемо се на особе са менталним сметњама, са идејом да, пре свега, укажемо на то да сам појам "ментална сметња" не мора увек значити да се ради о особи која ће читавог живота имати неки свој свет, далеко од реалности, рекла је министарка, која је и председница Међуресорне групе за спровођење те агенде.

Према њеним речима, важно је да сваки грађанин, почевши од сопственог окружења, развија емпатију, поверење, хумане и солидарне односе стварајући тако услове за срећније, односно ментално здравије друштво.

Особе које имају душевне поремећаје често се у друштву опажају као опасне, непредвидиве или другачије, и неретко имају проблем отуђености и прилагођавања у друштву, као и уобичајеног свакодневног функционисања, објаснила је Ђукић Дејановић.

Министарка је истакла да је из тог разлога веома важно променити предрасуде које су везане за психичке поремећаје и прихватити чињеницу да је граница између менталне болести и здравља врло крхка.

Према њеним речима, нема особе која у неким околностима не би могла постати особа са менталним проблемом, само што свако има свој праг за настанак болести.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs