Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Одржана „Европска недеља програмирања“ у Математичкој гимназији

Одржана „Европска недеља програмирања“ у Математичкој гимназији

Београд, 11. октобар 2018. године – Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић поручила је данас деци и младима, поводом Европске недеље програмирања, да развијају дигиталне вештине јер ће им оне бити неопходне како би били успешни у професијама будућности.


Матић је у обраћању ученицима београдских основних школа који су присуствовали часу вршњачке едукације из програмирања у Математичкој гимназији навела да ће у будућности девет од десет радних места захтевати дигиталне вештине.

Чак и ако не размишљате о томе да једног дана постанете програмери, познавање и разумевање принципа кодирања помоћи ће вам да будете напреднији у образовању и на послу, а алгоритамско размишљање помоћи ће вам и у решавању животних проблема, истакла је она.

Према њеним речима, техничке и природне науке нису довољне за успешну 4. индустријску револуцију, при чему је важно стећи и културни и морални компас кроз изучавање друштвених наука.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, у сарадњи са Математичком гимназијом, организовало је програм вршњачке едукације у оквиру којег су талентовани ученици осмог разреда те гимназије одржали презентације за ђаке шестог разреда из пет београдских основних школа.

Реч је о школама „Исидора Секулић“, „Радојка Лакић“, „Дринка Павловић“, „Владислав Рибникар“ и „Краљ Петар Први“.

Министарство је позвало и друге школе, институције, као и компаније да се придруже овогодишњој Европској недељи програмирања – Code Week, која се под слоганом „Оживљавање идеја“ обележава у целом свету од 6. до 21. октобра.

Србија сваке године активно учествује у овој иницијативи, придружујући се европској дигиталној заједници, и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја.

Акција је покренута 2013. године, на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем промоције програмирања и дигиталне писмености.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs