Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Унапређење алтернативних начина решавања спорова

Унапређење алтернативних начина решавања спорова

Београд, 11. октобар 2018. године – Министарка правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да је министарство на чијем је челу посвећено развоју примене алтернативних решавања спорова, који трају знатно краће и коштају много мање од парничног поступка.


Кубуровић, која је отворила Инфо-службу за подршку алтернативним начинима решавања спорова у оквиру Привредног суда у Београду, истакла је да медијација има многе предности - флексибилнија је у односу на парнични поступак, прилагођава се сваком конкретном поступку и траје знатно краће.

Министарка је прецизирала да је током 2017. године путем медијације решено приближно 600 предмета, а у првој половини ове године око 250 предмета.

Свакако да то није број којим смо задовољни, али верујем да ћемо заједничким радом и активностима унапредити примену медијације, навела је Кубуровић и додала је један од стратешких приоритета Министарства правде и Владе управо унапређење алтернативних начина решавања спорова.

Према њеним речима, на тај начин ће се смањити број старих, као и прилив нових предмета у привредним судовима, што ће заједно допринети побољшању привредног амбијента.

Она је нагласила да је управо суштина медијације да обе странке буду подједнако задовољне постигнутим споразумом, за разлику од парничног поступка, где ће једна страна увек бити незадовољна.

Кубуровић је навела податак да се путем медијације предмети решавају у трајању од једног до три месеца, а да је највећи број састанака који се одржи да би се решио један спор - пет, уз оцену да то говори о томе да се за врло кратко време може решити спор који је некада трајао деценију.

Добар пример тога је, како је истакла, Виши суд у Нишу, који је путем медијације успео да реши спор који је трајао готово 13 година, оценивши да су Основни и Виши суд у том граду добри примери примене медијације, када је реч о судовима опште надлежности.

Привредни суд у Београду управо је показао иницијативу да унапреди овај начин решавања спорова, нагласила је Кубуровић и додала да је овај суд специфичан због тога што се у њему одвијају спорови из области интелектуалне својине.

Према њеним речима, Министарство правде ће у наредном периоду подржати и закључивање протокола о сарадњи са Заводом за интелектуалну својину, који ће допринети да се смањи број спорова у тој области.

Председница Привредног апелационог суда Јасминка Обућина навела је да је један од начина растерећења рада привредних судова вансудско решавање спорова, и да је медијација један од примарних алтернативних начина.

Она је додала да медијација доводи до растерећења првостепених судова, што подразумева да ће странке брже, ефикасније и јефтиније доћи до решења спорног односа.

Обућина је нагласила да су привредни судови веома оптерећени, што показује податак да су прошле године у раду имали више од 159.000 предмета, и додала да су првостепени судови у просеку месечно по судији решавали више од 70 предмета, због чега је медијација веома важна.

Председник Привредног суда у Београду Јован Јовановић истакао је да у том суду 53 судије годишње заврше приближно 30.000 предмета и да је у њиховом интересу алтернативно решавање спорова.

Регионални менаџер Међународне финансијске корпорације (IFC) за Централну и Југоисточну Европу Томас Лубек рекао је да та организација, између осталог, промовише и решавање судских спорова посредством медијације.

Он је оценио да је медијација јако битна у поступку стечаја јер омогућава стечајним дужницима и стечајним управницима да реше спорове на ефикаснији, бржи и квалитетнији начин и да се тако странама одлука не намеће, већ је сами доносе.

Међународна финансијска корпорација са задовољством ће тражити могућности да се овакве инфо-службе отворе у судовима широм Србије, поручио је Лубек.

Оснивање и рад Инфо-службе за подршку алтернативним начинима решавања спорова Привредног суда у Београду подржава Међународна финансијска корпорација, чланица Групације Светске банке, у сарадњи са швајцарским Државним секретаријатом за економске послове („SECO“), у оквиру Пројекта за решавање проблема задужења и престанка пословања у региону Западног Балкана.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs