Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Објављен позив за продају старих потраживања

Објављен позив за продају старих потраживања

Београд, 11. октобар 2018. године – Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је Агенција за осигурање депозита данас објавила позив за уступање уз накнаду (продају) портфеља потраживања банака у стечају, као и потраживања у име и за рачун Републике Србије, у износу од приближно 240 милиона евра.

Фото: Танјуг

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је то први корак ка продаји старих потраживања, учињен након 18 година, са циљем решавања питања дуговања из претходног периода.

Он је објаснио да је понуђени комбиновани портфељ брижљиво одабран због постојања одређеног нивоа извесности у наплати, а посебно имајући у виду структуру и тржишну вредност инструмената обезбеђења.

Очекује се да ће комбиновани портфељ због свог састава и синергетског ефекта остварити одговарајућу валоризацију на тржишту, као и да ће повериоци путем ове форме продаје у већој мери наплатити своја потраживања него да су их појединачно износили на тржиште, навео је министар.

Према његовим речима, након продаје поменутог портфеља, првог такве врсте, планирано је да се током наредне године заинтересованим инвеститорима понуди још један, већи пакет потраживања номиналне вредности од 700-800 милиона евра.

Мали је објаснио да се након успешне реализације продаје очекује да средства обезбеђења по потраживањима, која су предмет продаје (зграде, опрема и земљиште) буду враћена у привредне токове и допринесу наставку динамичног раста привреде Србије, као и стварању повољнијег привредног окружења.

Детаљне информације о поступку и предмету продаје биће доступне заинтересованим учесницима, а након предвиђене процедуре биће им омогућено да се детаљно упознају са релевантним информацијама везаним за овај портфељ.

Поступак је отворен до 30. новембра ове године, рок за подношење обавезујућих понуда је 7. децембар, а очекује се да најбоља понуда буде одабрана и поступак продаје окончан током децембра.

Са циљем адекватне реализације продаје овог порфеља, користи се међународно искуство и пракса, уз подршку Фонда за добру управу Владе Велике Британије, додаје се у саопштењу.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs