Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Сваки динар уложен у енергетску ефикасност се вишеструко враћа

Сваки динар уложен у енергетску ефикасност се вишеструко враћа

Београд, 26. септембар 2018. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић изјавио је данас да домаћинства у Србији троше неколико пута више енергије него у другим земљама Европе, због чега су важна улагања у енергетску ефикасност, где се свака инвестиција убзо исплати.

Антић је на представљању Програма Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за финансирање зелене економије (GEFF) рекао да је Србија близу испуњења циља о уштеди девет одсто енергије у укупној финалној потрошњи, а да је план да се настави њено смањење за по један одсто годишње.

ЕБРД ће преко програма GEFF обезбедити домаћинствима у Србији кредите преко Уникредит и Ерсте банке за побољшање енергетске ефикасности. Средства за то дају ЕУ, Савезно министарство финансија Аустрије и Европски заједнички фонд за Западни Балкан.

Антић је рекао да је уштеду најлакше постићи у домаћинствима која троше 35 одсто укупне енергије у Србији, оценивши да је GEFF важан пројекат, "тежак" око 100 милиона евра, намењен повећању енергетске ефикасности.

Он је указао на то да је Србија направила много корака како би се прикључила реализацији мера за смањење емисије гасова стаклене баште и борби против климатских промена.

Формирали смо посебно Министарство за заштиту животне средине, повећавамо ефикасност коришћења енергије и производимо енергију из обновљивих извора, рекао је Антић, изневши податак да се 40 одсто енергије уштеди у око 100 јавних зграда у којима је унапредјена енергетска ефикасност.

Директор Регионалне канцеларије ЕБРД за обнову и развој за Западни Балкан Жужана Харгитаи је рекла да је GEFF наменио 85 милиона евра за финансирање зелене економије и да ће се кредити у Србији одобравати у динарима што ће бити мали допринос динаризацији.

Подржавамо домаћинства у Србији да унапреде енергетску ефикасност јер ће уштедети на смањеним рачунима за потрошену енергију, рекла је Харгитаи.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици је нагласио да се ЕУ фокусирала на зелену економију јер је важна за очување животне средине и за енергетску сигурност земље".

ЕУ је 2003. године дефинисала климатске циљеве да се за 40 одсто смањи емисија гасова стаклене баште, повећа производња енергије из обновљивих извора на 27 одсто и за 20 одсто унапреди енергетска ефикасност, рекао је Фабрици.

Он је додао да је Србија 2013. године донела Национални план за унапредјење енергетске ефикасности и да ће ЕУ помоћи у његовој реализацији, а GEFF треба да градјанима помогне да улажу у енергетску ефикасност и смање ефекте климатских промена.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs