Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Заједнички рад читавог друштва од значаја за већу безбедност деце

Заједнички рад читавог друштва од значаја за већу безбедност деце

Суботица, 25. септембар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије Зорана Михајловић поручила је данас у Суботици, отварајући трећу конференцију Фондације "Тијана Јурић" под називом “Безбедност и одговорност”, да су превенција и едукација родитеља и деце, али и удружени напори читавог друштва, од изузетне важности за већу безбедност деце у Србији.


Михајловић је том приликом подвукла да безбедност деце није само питање казнених одредби које Министарство правде разматра и које ће дати позитиван исход, него и питање превенције, на чему треба сви заједно да раде – и цивилни сектор и медији и државне институције.

Она је нагласила да као жена, мајка и грађанка, подржава иницијативу Фондације о доживотном затвору за тешка кривична дела против деце, малолетних лица и трудница, и изнела уверење да ће и Министарство правде, које разматра овај предлог, позитивно одговорити на њега, узимајући у обзир и мишљење струке.

Према њеним речима, едукација деце и родитеља је веома важна како би могли да на прави начин одреагују на све ризике које прати живот у модерном друштву.

Жао ми је што су морале да се десе трагичне ствари да бисмо покренули неке ствари и хвала Игору Јурићу на томе што се обратио Влади Србије за подршку и на раду који је омогућио да се о проблему безбедности деце говори више него раније, рекла је Михајловић.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин рекао је да и у Шведској, где се озбиљно баве овим проблемом, безбедност деце није само питање казни за злостављање деце, већ и како га спречити.

Више од 23.000 случајева малтретирања деце и 3.000 случајева сексуалног злостављања пријављено је полицији прошле године у Шведској, а говоримо само о евидентираним случајевима, навео је Лундин.

Свако десето дете у школама у Шведској каже да је трпело неки вид злостављања, навео је амбасадор и додао да је његова земља спремна да сарађује са Србијом у борби против овог проблема.

Директор Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић исказао је захвалност Михајловић на подршци иницијативи у вези с пооштравањем казнених одредаба, али и другим институцијама које подржавају рад Фондације, укључујући Амбасаду Шведске у Србији.

Успели смо од 2015. године да променимо један закон, данас се много брже креће у потрагу за децом, успоставили смо регистар несталих и захвални смо држави на подршци, рекао је Јурић, додавши да важно место у деловању ове организације чине едукативне и превентивне активности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs