Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија подржава равноправно учешће држава у систему глобалног управљања

Србија подржава равноправно учешће држава у систему глобалног управљања

Београд/Њујорк, 25. септембар 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да су за Србију превенција и мирно решавање спорова и криза један од најважнијих елемената изградње и очувања међународног мира и безбедности.


Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини говор који је Дачић одржао на Самиту о миру у част годишњице рођења Нелсона Менделе, који је организован у Њујорку, уочи почетка 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација:

„Поштована председавајућа,
Екселенције,

Велика ми је част да учествујем на Самиту о миру, управо овде у Њујорку, седишту Уједињених нација, посебно имајући у виду то што је он са правом посвећен Нелсону Мендели, изузетној личности и симболу борбе за праведнији свет и изнад свега, великом борцу за мир. Република Србија сматра да Самит који се одржава уочи самог почетка генералне дебате 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, може и више него симболично, да у години у којој се обележава 100 година од рођења Нелсона Менделе, допринесе конструктивној атмосфери неопходној у циљу даљег напретка у постизању циљева УН, од којих је, без сумње, најдрагоценији мир у свету.

Даме и господо,

Република Србија, као једна од наследница Југославије, са поносом истиче улогу тадашње СФРЈ и председника Тита у оснивању Покрета несврстаних земаља. Покрет је имао важну улогу у деколонизацији, борби против апартхејда и континуираним напорима за унапређење економско-социјалног положаја неразвијених и земаља у развоју.

Данас се свет брзо мења, али многи циљеви које је као велики промотер мира истицао Нелсон Мендела су и сада актуелни. Неопходно је да даље и више радимо на промовисању мира, помирења, јединству, недискриминацији, заштити и унапређењу људских права.

Свет је данас суочен са бројним изазовима и претњама, дешавају се велике и брзе промене, кризе су комплексне и често међусобно повезане, као и њихове последице. Неопходно је да активно делујемо у изналажењу заједничких, глобалних одговора. За Србију је неспорно централно место и улога УН у међународној заједници. Сматрамо да су циљеви и начела дефинисани Повељом УН и данас једнако актуелни и потребни. Суверена једнакост држава, одрицање од употребе силе, немешање у унутрашње ствари других држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање спорова и уважавање различитости, принципи су чија актуелност не губи на важности.

Србија подржава равноправно учешће држава у систему глобалног управљања. Уверени смо да уз политичку вољу и истинску спремност за заједнички рад, можемо учинити више у реализацији покретачке визије бољег света за све, у чему би ојачана и осавремењена улога УН имала истакнуто место.

Превенција и мирно решавање спорова и криза су један од најважнијих елемената изградње и очувања међународног мира и безбедности. Зато сматрамо кључним јачање културе мира и дијалога, политике компромиса и мирољубиве коегзистенције народа. Верујемо да је у условима растућих претњи и нових изазова потребан конструктиван рад на остваривању предуслова за одрживи мир, јачање институција и демократије, промоцију и поштовање људских права, као и владавине права.

Агенду одрживог развоја до 2030. године сматрамо за историјски документ, визију развоја света која даје прилику да се обезбеди боља будућност човечанства, уз искорењивање сиромаштва и глади, обезбеђивање инклузивног образовања и здравства, смањење све веће неједнакости унутар и између земаља.

Екселенције,

Република Србија снажно осуђује тероризам и све видове екстремизма и радикализма који угрожавају мир. Спремни смо да, уз водећу улогу УН, са партнерима широм света, допринесемо сузбијању ових претњи.

Србија, као лидер у региону по обиму учешћа у мировним операцијама УН, сматра да је успешно одржавање мира заједничка одговорност која захтева непрекидан ангажман и посвећеност, као и стално јачање свих потребних капацитета Уједињених нација. Придајемо посебан значај деловању мисије УН на Косову и Метохији и истичемо да је статусно неутрално присуство УНМИК-а у несмањеном обиму од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде у правцу трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије.

Национални приоритет Србије јесте постизање политичког решења за питање Косова и Метохије. Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, Србија брани међународно право, Повељу УН, очување међународног мира и безбедности, али и свој национални и историјски идентитет. Србија је искрено посвећена миру и дијалогу који се, уз посредовање Европске уније, води између Београда и Приштине, као и имплементацији постигнутих договора. Водећи одговорну политику, чинићемо све да интереси нашег народа, али и регионални мир и стабилност буду заштићени.

Даме и господо,

На крају, изражавајући поштовање великану у чију част смо се окупили, желим да вас уверим у то да је Србија искрен и вољан партнер свим земљама које су спремне да поделе одговорност спровођења заједничке изградње стабилнијег, праведнијег, развијенијег и просперитетнијег света.

Хвала на вашој пажњи“, навео је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs