Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > САД охрабрују наставак дијалога Београда и Приштине

САД охрабрују наставак дијалога Београда и Приштине

Београд/Њујорк, 24. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је данас посету Њујорку састанком са сенатором Роном Џонсоном, председавајућим Комитету за националну безбедност и Поткомитету за Европу Сената.


Брнабић је у разговору са Џонсоном истакла да ће искористити посету САД и учешће у генералној дебати на Генералној скупштини УН како би у разговорима са светским лидерима представила шта је све Србија урадила у политичким и економским реформама.

Србија је посвећена стабилности и учинићемо све да сачувамо мир и стабилност у региону, нагласила је премијерка и посебно истакла да Приштина својим поступцима не доприноси дијалогу и да отежава долазак до решења.

Сенатор Џонсон, који је почетком септембра боравио у Београду, нагласио је да је председнику Србије Александру Вучићу пренео поруку да су Сједињене Државе пријатељ Србије и српском народу.

Сједињене Државе желе да помогну у проналажењу решења за Косово и Метохију и охрабрујемо наставак дијалога две стране, поновио је Џонсон.

Премијерка указала на то да је јако важно што је дошло до промене односа америчке администрације према Србији.

То сам рекла и током посете Сједињеним Државама у јулу, када смо обележавали 100 година од подизања српске заставе испред Беле куће, нагласила је она и подсетила на то да су Србија и САД историјски увек били савезници и на истим странама.

Брнабић је истакла да је за Србију важна подршка европском путу Србије, закључивши да је чланство у Европској унији кључни спољнополитички циљ Србије и да за то не постоји план Б.

Председница Владе предводи делегацију Србије на генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација. Брнабић ће се обратити Генералној скупштини УН у четвртак, 27. септембра.

У делегацији са премијерком Брнабић је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Брнабић ће вечерас у Њујорку присуствовати пријему који организује председник САД Доналд Трамп.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs