Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Популациона политика приоритет Владе

Популациона политика приоритет Владе

Нови Сад, 24. септембар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику Славица Ðукић Дејановић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић разговарали су данас о мерама и активностима које се предузимају у оквиру популационе политике.

Фото: mdpp.gov.rs

Ðукић Дејановић је том приликом истакла да је Нови Сад једна од локалних средина која већ 17 година бележи значајне помаке у овој области, нагласивши да укупно шест градова у Србији могу да се наведу као позитивни примери.

Вучевић је указао на то да је ове године издвојено 484 милиона динара из буџета Града за подршку породицама са децом, што је за приближно 49 милиона динара више у поређењу са прошлом годином, а Град финансира и програм вештачке оплодње у износу до 220.000 динара по породици.

Он је напоменуо и да без обзира на то што се на нивоу државе издвајају средства за прво, друго, треће и четврто дете, руководство Новог Сада није укинуло давања за ове намене, већ их је повећало у односу на претходну годину.

Ðукић Дејановић и Вучевић су пре билатералног сусрета присуствовали скупу под називом "Популациони проблеми становништва Србије у 21. веку", који је одржан у организацији Покрајинског заштитника грађана.

Министар без портфеља је том приликом нагласила да је први сегмент мера за подстицање рађања, финансијска подршка породици, а друга мера је усклађивање рада и родитељства.

Она је указала и на важност уведене награде ,,Најбољи пријатељ породице“, која ће се додељивати привредним субјектима који воде рачуна о статусу родитеља које упошљавају.

Број живорођених на територији АП Војводине у 2017. години је износио 17.654, што је за 547 више у односу на 2016. годину, и представља највећу стопу наталитета у последњих 10 година. Такође, просечна старост износи 42,66 година.

На скупу је указано на то да је и исељавање у иностранство један од великих проблема. Наиме, приближно 16.000 људи годишње оде из Србије, а просечна старост емиграната је 28,7 година, од чега сваки пети има високу школу или факултет.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs