Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Влада Србије отворила врата за грађане

Влада Србије отворила врата за грађане

Београд, 22. септембар 2018. године – Поводом манифестације "Отворени дани европске баштине", која се ове године одржава под називом ''Уметност дељења'', за грађане су отворена врата Владе Србије, која је првобитно била зграда Министарства финансија Краљевине Југославије, два пута рушена у бомбардовању и ризница српских дела ликовне уметности.

Фото: ТВ Фонет

Новинаре и посетиоце, међу којима је било и деце, у обилазак зграде у Немањиној улици из Прес сале повела је историчарка уметности Катарина Голубовић, која их је упознала са архитектуром и наменом здања које је дело руског архитекте Николаја Краснова.

Голубовић је објаснила да је зграда делила бурну историју са српским народом. Подигнута је између 1926. и 1928. године и у њој је било седиште Министарства финансија, док је након Другог светског рата у њој било Извршно веће Србије.

Обилазећи салу у којој се одржавају седнице Владе Србије, са назначеним именима председнице Владе и свих министара, Голубовић је подсетила на то да је зграда два пута тешко оштећена, у бомбардовањима 1941. и 1999. године и да је реконструкцијом 2000. године добила садашњи изглед.

Краснов, који је са приближно 40.000 руских емиграната дошао у Србију после Октобарске револуције, пројектовао је зграду најпре као двоспратницу, али је 1937. године направио пројекат доградње трећег спрата, чиме је добила лепши и модернији изглед.

Тада су на фасади зграде постављене статуе Плодности, Занатства, Индустрије и Меркура, изведене у вештачком камену, који је тада први пут коришћен у архитектури у Србији.

Посетиоци су у холу испред сале за седнице могли да виде дела Петра Лубарде, Миће Поповића, Надежде Петровић из ризнице дела ликовне уметности које је откупљивала Влада Србије.

Грађани су могли да посете и "жути салон'', резервисан за протоколарне сусрете председника Владе и министара са званичницима из региона и света, а који је опремљен намештајем из времена династије Обреновића.

Најдуже су се задржали у ''соби за поклоне'', у којој се чувају дарови скупљи од 1.700 динара које су добијали председници Владе Србије – од Војислава Коштунице до Ане Брнабић.

Кроз традиционални обилазак зграде Владе, који се организује од 2005. године у оквиру Дана европске баштине, грађани ће моћи да прођу и сутра од 14 часова, као и 30. септембра и 1. октобра.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs