Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > У Београду обележен Светски дан без аутомобила

У Београду обележен Светски дан без аутомобила

Београд, 22. септембар 2018. године – Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је данас да је саобраћај у Србији један од највећих извора загађења животне средине, док је квалитет ваздуха у бројним градовима лошијег квалитета.


Триван је, на обележавању Светског дана без аутомобила, на паркингу Спортско-рекреативно пословног центра „Милан Гале Мушкатировић“, истакао да је то разлог да се окренемо другим еколошки прихватљивијим средствима превоза.

Он је указао на значај промена навика, свести о утицају мобилности на животну средину и здравље људи, као и на неопходност окретања ка алтернативним, еколошки прихватљивим превозним средствима.

Светски дан без аутомобила нас подсећа на то колико смо технолошки напредовали, али и да је истовремено потребно да мењамо своје навике и да се више боримо за бољу животну средину, објаснио је министар.

Према његовим речима, у Србији је само прошле године увезено 131.000 половних аутомобила, од чега је већина на дизел гориво, при чему је 62 одсто старије од 12 година, што све заједно значи прекомерно загађење животне средине.

Министарство ће предузимати низ мера – од образовања и информисања и јачања свести најшире јавности, до практичних мера које ће подстаћи присуство електричних и хибридних возила у Србији, најавио је Триван.

Он је указао на то да цивилизацијски напредак неће моћи да се оствари без заштите животне средине, а економски напредак наше земље без материјалних улагања у екологију.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић саопштио је да у престоници има нових 20.000 квадратних метара пешачке зоне и 112 километара бициклистичке стазе, којом је Град јасно показао да пешацима и бициклистима даје предност у односу на аутомобиле.

Весић је изразио задовољство тиме што Србија коначно има министарство које ће допринети унапређењу не само заштите животне средине, већ и квалитету живота њених суграђана.

Министарство је обележило Светски дан без аутомобила, с циљем да укаже на све негативне последице загађења ваздуха, погубност последица климатских промена и неопходност унапређења животне средине.

У оквиру манифестације реализоване су креативне радионице у којима су учествовали деца и студенти, показујући иновативне еколошке начине за коришћење паркинга и делова моторних возила.

Том приликом су уручене захвалнице институцијама, компанијама и појединцима који су се истакли својим радом у заштити животне средине и побољшања квалитета ваздуха.

Добитници захвалница су главни урбаниста Града Београда Милутин Фолић, због активне и предане борбе да Београд добије већи број бициклистичких стаза, као и Удружење грађана „Лека“, зато што у свом хуманом раду за помоћ старијим и немоћним особама користи искључиво бицикл као превозно средство.

Такође, захвалницу је добио и РТБ Бор, који је изградњом фабрике сумпорне киселине 2015. године успео да Бор као град са једним од највећих аеро загађења у Србији претвори у град који је добио звездицу Европске агенције за заштиту животне средине за највећи напредак на пољу квалитета ваздуха.

Светски дан без аутомобила установљен је са идејом да људи проведу бар један дан без аутомобила, да осете и доживе предности кретања без моторних средстава превоза, с крајњим циљем да градови постану одрживе урбане зоне еколошке мобилности.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs