Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Пројекат ЕУ за унапређење спрског правосуђа

Пројекат ЕУ за унапређење спрског правосуђа

Београд, 14. септембар 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић присуствовала је данас представљању и почетку рада пројекта "ЕУ уз правду – подршка Поглављу 23", који финансира Европска унија у вредности од два милиона евра.

Фото: Танјуг

Кубуровић је на конференцији уприличеној поводом обележавања почетка рада овог пројекта, који ће трајати две године, објаснила да он има за циљ јачање капацитета Министарства, потребних за ефикасно спровођење Акционог плана за преговарачко Поглавље 23.

У процесу евроинтеграција, Министарство представља један од главних актера надлежних за испуњавање мера и координацију рада институција задужених за Поглавље 23, подсетила је она, уз оцену да је пројекат дошао у право време јер смо сада на врхунцу реформског процеса.

Кубуровић је указала на то да се разматра ревизија Националне стратегије за реформу правосуђа и пратећег акционог плана, односно процењује се да ли су и који задаци из тих докумената испуњени и у којој мери.

Такође, како је подсетила, у току је процес измене Устава, на основу којег ће касније бити измењени многи правосудни закони, уз напомену да ће и овај пројекат пружити подршку за израду закона након измене Устава.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици објаснио је да је прва од три главне компоненте овог пројекта јачање капацитета Министарства правде за израду нових закона који ће бити усклађени са легислативом ЕУ.

Друга компонента, како је навео, тиче се побољшања институционалних капацитета и капацитета људских ресуса Министарства правде како би ефективно преузело сада бројније задатке и обавезе у процесу реформе правосуђа и координације спровођења Акционог плана за Поглавље 23.

У фокусу треће компоненте пројекта је унапређење координације, предвођене Министарством правде, органа надлежних за спровођења Акционог плана за Поглавље 23, као и подршка ефикаснијем извештавању о споровођењу тог плана, прецизирао је Фабрици.

На скупу је говорио и вођа пројекта "ЕУ уз правду – подршка за Поглавље 23” Панајотис Јанакопулос, изразивши очекивање да ће тај пограм омогућити Србији да унапреди сектор правосуђа и усклади га са тековинама ЕУ.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs