Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Агенда 2030 суштинска компонента у промени друштва

Агенда 2030 суштинска компонента у промени друштва

Београд, 13. септембар 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да је Агенда 2030 суштинска компонента глобалних напора у циљу позитивне трансформације савременог света.


Ђукић Дејановић, која је и председник Међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030 у Републици Србији, истакла је на субрегионалној конференцији о напретку у имплементацији тог документа да је наша земља међу првима формирала тело за спровођење Агенде, у децембру 2015. године.

Партнерство и сарадњу целокупне међународне заједнице, на различитим нивоима, а посебно регионалном и субрегионалном, сагледавамо као предуслов да Агенда одрживог развоја буде спроведена на целовит начин у свим њеним димензијама – економској, социјалној и еколошкој, нагласила је она.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици истакао је да су напредак ка остварењу циљева одрживог развоја садржаних у Агенди 2030 и ЕУ интеграције неодвојиви процеси, будући да су они део једне исте реформе коју свака од земаља треба да спроведе за себе.

Подршка ЕУ Србији, кроз ИПА фондове, функционише двојако: кроз промоцију реформи неопходних за будуће чланство у ЕУ, и промоцију одрживог развоја у складу са Циљевима одрживог развоја Уједињених нација, напоменуо је Фабрици.

Агенду УН о одрживом развоју до 2030. године је усвојило више од 150 држава у септембру 2015. године у седишту УН у Њујорку.

Она обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине, институционалног развоја и сарадње.

Циљеви одрживог развоја који су обједињени у Агенди представљају универзалан позив на деловање како би се решавали глобални изазови, окончало сиромаштво, заштитила планета и свакоме обезбедило да ужива у миру и просперитету.

Циљева одрживог развоја има 17, а уз сваки од њих је утврђено и више конкретних задатака (укупно 169) које треба остварити до 2030. године.

Учесници конференције су представници влада држава у региону (Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, Румуније), приватног сектора, међународних финансијских институција и развојних партнера.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs