Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Унапређење положаја јавних бележника Србије и Немачке

Унапређење положаја јавних бележника Србије и Немачке

Београд/Берлин, 12. септембар 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић потписала је данас у Берлину Протокол о сарадњи између министарстава правде и јавнобележничких комора Србије и Немачке, који ће унапредити положај јавног бележништва.


Кубуровић је том приликом објаснила да ће се поменутим документом унапредити рад јавних бележника како у Србији, тако и у Немачкој, пре свега јачањем дигитализације која ће олакшати и убрзати поступке уписа својине у катастар.

Она је нагласила да су се и колеге из Немачке сложиле са тим да је јавно бележништво за четири године постојања у Србији изузетно напредовало, пре свега, успостављањем реда када је реч о промету непокретности.

Изузетно смо поносни на то што је Министарство имало могућност да формира Регистар промета непокретности и тиме спречи злоупотребе које су постојале у претходном периоду, као што је двострука продаја непокретности, која, захваљујући раду јавних бележника, данас више не постоји, подвукла је Кубуровић.

Такође, како је додала, и даље се континуирано ради на развоју Правосудног информационог система, што омогућава повезивање јавних бележника са катастром, као и електронску доставу свих докумената неопходних за процес уписивања својине на непокретностима.

Она је подсетила на то да је од 1. јула почела примена Закона о упису својине у катастар, где јавни бележници имају кључну улогу, с обзиром на то да омогућавају да грађани на једном месту заврше све послове и да немају више административних препрека за упис јавне својине у катастру.

Према њеним речима, јавни бележници приликом овере Уговора о промету непокретности истовремено достављају све записе катастру и самим тим убрзавају процес уписа јавне својине.

Кубуровић је, када је реч о владавини права у Србији, истакла да и Немачка управо инсистира на томе да се скрате све административне процедуре које су неопходне за власништво, односно успостављање власништва над непокретностима.

Она је подвукла да је сарадња Немачке и Србије континуирана, и још једном исказала захвалност на великој подршци коју је Србија имала од Немачке приликом успостављања јавнобележничког система у нашој земљи.

Председник Немачке коморе нотара Јенс Борман нагласио је да је данас веома важан дан за сарадњу између две земље, као и између немачког и српског јавнобележничког система, односно за унапређење даље сарадње у области правосуђа уопште.

Добро функционисање јавнобележничког система предуслов је и за добро функционисање саме привреде, објаснио је он и додао да је важно да постоји функционалан катастарски систем, као и функционално правно саветовање од стране јавних бележника, што је и за Немачку и за Србију један од кључних фактора за економски развој.

Такође, Борман је указао на то да је неопходно да се сви ухвате у коштац са развојем нових технологија, дигитализацијом свих процеса, увођењем електронских катастара и електронског преноса података од јавних бележника у катастарску службу.

У овој области, како је навео, можемо много да научимо једни од других, да заједнички развијамо техничка и технолошка решења, али таква решења која морају, с једне стране, да буду безбедна и сигурна, а с друге стране и функционална.

Према његовој оцени, само се на тај начин може обезбедити правна сигурност која је важан предуслов и за јачање инвестиција и за привредни раст.

Председник Јавнобележничке коморе Србије Србислав Цвејић рекао је да се, током разговора са представницима Немачке коморе нотара, сложио са тим да постоји доста сличности у раду јавних бележника у Србији и у Немачкој, али и слични проблеми који прате рад ове две коморе.

На састанку је оцењено да од свеобухватних ажурних и поузданих регистара зависи и сам рад јавних бележника, пренео је он и изразио уверење да ће потписани протокол у наредном периоду омогућити законске и техничке претпоставке у циљу директног приступа регистрима, преносу података између јавних бележника и регистара.

На тај начин ће се, како је објаснио, подићи правна сигурност грађана, а самим тим и бољи квалитет у раду јавних бележника.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs