Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Проширење економске сарадње са Мађарском

Проширење економске сарадње са Мађарском

Београд, 12. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером о даљем развоју билатералних односа, проширењу економске сарадње и будућим пројектима који су од виталног значаја за наше две земље.


Брнабић је посебан акценат ставила на четири заједничке седнице двеју влада, одржане у Србији и Мађарској, које су резултирале потписивањем више меморандума и споразума и реализацијом значајних пројекта.

Пинтер је исказао захвалност Влади Србије на средствима које је издвојила за изградњу котларнице „Нова топлана“ у Сенти, која је са пратећом инфраструктурном инсталацијом са челичним гасоводом коштала приближно 213 милиона динара.

У општини Сента, са већинским мађарским становништвом, за обнову средњошколског центра уложено је 164 милиона динара, а за Дом здравља „Сента“ 33 милиона динара, што је, према оцени амбасадора, јасан показатељ бриге за живот грађана који припадају националним мањинама.

Брнабић и Пинтер су оценили да је неопходно радити на отварању нових граничних прелаза, како би се спречило дуготрајно чекање путника и робе на прелазима и максимално искористили капацитети саобраћајне инфраструктуре.

У том смислу, премијерка је најавила отварање новог граничног прелаза између Србије и Мађарске у 2019. години као и наставак разговора о изградњи заједничког железничког граничног прелаза са циљем повећања ефикасности и конкурентности железничког саобраћаја, о чему ће бити речи на седници влада двеју земаља, која ће бити одржана у наредном периоду.

Ово питање је посебно важно и у вези са реализацијом пројекта брзе пруге Београд – Будимпешта, који представља први прекогранични пројекат у оквиру механизма сарадње „16+1“.

Такође, било је речи и о сарадњи на пројекту за Фрушкогорски коридор, односно изградњи аутопута од Новог Сада до Руме.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs