Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Јоксимовић и Харгитаи: ЕБРД партнер у процесу ЕИ и развоја Србије

Јоксимовић и Харгитаи: ЕБРД партнер у процесу ЕИ и развоја Србије

Београд, 12. септембар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са регионалним директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Жужаном Харгитаи о развоју Србије кроз процес европских интеграција.

Фото: Танјуг

У саопштењу са састанка се наводи да је потреба и обострана жеља да се координираним приступом фондова ЕУ (ИПА 2018) и ЕБРД-а омогући већа доступност повољних кредита које ова банка опредељује за развој малих и средњих предузећа, а ради економског развоја локалних средина, али и инфраструктуре, енергетске ефикасности, животне средине и другог.

Јоксимовић је, напомињући да би износ бесповратних средстава Европске комисије за Србију требало да буде већи него до сада, исказала сагласност са потребом ефикасног модела комбиновања бесповратних ИПА средстава и зајмова ЕБРД.

Поред тога, истакнута је и неопходност даље сарадње у реализацији пројеката из области енергетске ефикасности.
Јоксимовић је, у том смислу, указала на важност тих пројеката, а њена иницијатива препозната је и подржана од међународних финансијских институција и Европске комисије.

Она је Жужану Харгитаи информисала о томе да су Министарство за европске интеграције и Развојна агенција Србије потписале Меморандум о сарадњи, који се односи на координацију активности и налажења финансијских извора за пројекте на локалу, а кроз мрежу регионалних развојних агенција.

То ће, како је објаснила, допринети бољем препознавању потреба малих и средњих предузећа на локалном нивоу.

Харгитаи је напоменула да се средства ЕБРД-а намењена за регионалне инцијативе у значајној мери издвајају за потребе Србије што, како је акцентовала, доказује озбиљнији капацитет институција наше државе у односу на регион.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs