Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Добри политички односи са САД основ за нове инвестиције

Добри политички односи са САД основ за нове инвестиције

Београд, 12. септембар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да Споразум о сарадњи Србије и САД у области инфраструктурних пројеката даје основу за укључивање великих америчких компанија у изградњу важних пројеката у Србији.

Фото: prva.rs

Михајловић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва, истакла да тај документ, који је потписан прошле недеље, говори пре свега о другачијим политичким односима двеју земаља, што значи не само долазак нових инвестиција, већ и нових технологија, знања и начина управљања инвестицијама.

Према њеним речима, у питању је кровни, стратешки споразум између Србије и САД јер даје основу за долазак великих америчких компанија и њихово укључивање у изградњу важних инфраструктурних пројеката.

На пример, америчка компанија „Бехтел“ заинтересована је за изградњу Моравског коридора, и очекујем да до краја године имамо конкретне договоре. Ово није први споразум тог типа, сличне имамо и са другим стратешким партнерима – Кином, Русијом, Азербејџаном, рекла је она.

Михајловић је објаснила да пре потписивања овако важних споразума свака држава треба да испуни низ стандарда, али и да споразум са САД није условљен питањем Косова и Метохије, те да Србија треба да искористи свој положај.

Она је истакла да ће следеће недеље боравити у званичној посети НР Кини, као члан државне делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић, и да ће том приликом бити потписано више важних докумената.

За нас су, како је додала, најважнији финансијски уговор за обилазницу око Београда и изградњу деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге, где радови почињу 1. марта следеће године.

Још један значајан пројекат са Кином јесте изградња брзе пруге Београд-Будимпешта, при чему очекујем да за две године имамо готову деоницу од Београда до Новог Сада, закључила је Михајловић.
Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs