Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Положени венци на споменик маршалу Франше Д'Епереу

Положени венци на споменик маршалу Франше Д'Епереу

Београд, 12. септембар 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони, заменик градоначелника Београда Горан Весић и унука Франшеа Д’Епереа Клод де Сен Пјер положили су венце код споменика овом француском маршалу.

Фото: Танјуг

Ђорђевић је истакао да је Д'Епере био велики човек и искрени пријатељ Србије, и подсетио на то да је у Првом светском рату српска војска, изморена и с лошом опремом, претрпела голготу, али је показала поштовање према француском маршалу марширајући пред њим.
Министар је поручио да ће традиција пријатељства двају народа бити настављена и продубљена.

Мондолини је навео да је Франше Д'Епере радио на француско-српском пријатељству, као што то сада чине владе и председници двеју земаља Емануел Макрон и Александар Вучић.

Весић је истакао да је Франше Д'Епере грађанин Београда и да је то звање заслужио командујући војском која је ослободила Београд у Првом светском рату.

Након бриљантне победа савезничке војске на Солунском фронту, који је пробијен у септембру 1918. године, 1. новембра је ослобођен Београд. Та велика победа српско-француске војске, којом је командовао Д'Епере, допринела је и прекиду рата 10 дана касније, рекао је Весић.

Он је подсетио на то да су ове године Србија и Француска заједно обновиле Споменик захвалности Француској, као и да ће први пут ове године заједно бити обележене стогодишњица ослобођења Београда 1. новембра и 20. октобра, када је Београд 1944. године ослобођен у Другом светском рату.

Де Сен Пјер је навела да је њен деда о Србима увек говорио с великом поштовањем, поверењем и верношћу, као што могу да их имају браћа по оружју који су преживели најбоље и најгоре заједно.

Мој деда је био окренут ка развоју добрих односа наше две земље и ми данас то треба да наставимо и покажемо да је то пријатељство живо, навела је она.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs