Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Провинција Шандунг заинтересована за сарадњу са српским научницима

Провинција Шандунг заинтересована за сарадњу са српским научницима

Београд, 12. септембар 2018. године – Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да се делегација провинције Шандунг, која је на првом месту у Кини по пољопривредној производњи, састала са представницима тог министарства како би проширили сарадњу са Србијом у области науке и технологија.


Заменик гувернера те провинције Ванг Шанжуан истакао је да Шандунг придаје велики значај иновацијама и научно-технолошком развоју и да је за те намене прошле године опредељено 26 милијарди долара.

Ванг је констатовао да Србија има одличан потенцијал када је реч о пољопривреди, биотехнологији и пољопривредној механизацији.

Желимо већу сарадњу између високошколских установа, истраживачких центара и компанија у тој области, као и да омогућимо размену кадрова, отворимо заједничке лабораторије и олакшамо трансфер технологија, рекао је он, поручивши српским научницима да су добродошли на усавршавање у Кину.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић рекао је да је Србија веома заинтересована за предлог кинеске делегације, и указао на чињеницу да је Београдски универзитет на 43. месту у свету на Шангајској листи у области хране и прехрамбених технологија.

Потенцијал који имамо представља одличан основ за будућу сарадњу. Због наших одличних билатералних односа на свим нивоима, чини се као да је Кина близу нас, иако је географски веома удаљена, рекао је Недовић.

Делегацију Министарства просвете науке и технолошког развоја чинили су и помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Марија Кузмановић и помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем Саша Лазовић.

Провинција Шандунг је на трећем месту у Народној Републици Кини по висини БДП-а и на другој позицији када је реч о развијености индустрије у тој земљи, наводи се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs