Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Србија жели да још више допринесе развоју науке у свету

Србија жели да још више допринесе развоју науке у свету

Београд, 11. септембар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић уписала се данас у књигу утисака приликом посете Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), истакавши да је поносна на то што су научници из Србије део овог великог и важног пројекта.


„Желим да захвалим целом међународном тиму у ЦЕРН-у на свему што раде за просперитетније човечанство. Поносна сам на то што су научници из Србије део овог великог и важног пројекта и надам се да ће наше пуноправно чланство бити снажан подстицај за развој науке и образовања у интересу Србије, али и целог региона и света.“

Такође, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је, у присуству Брнабић, потписао са директором за међународне односе у ЦЕРН-у Шарлотом Варакауле Меморандум о сарадњи у едукацији наставника из Србије у највећој лабораторији за физику на свету.

Меморандум предвиђа долазак наставника физике средњих и основних школа из целе Србије једном годишње на едукацију у ЦЕРН-у, по конкурсу који ће расписивати Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Такав програм већ постоји, али се потписивањем овог меморандума уводи на институционални ниво, преко ресорног министарства.

Предвиђено је да минимална уплата Србије за трошкове ЦЕРН-а буде 5.000 швајцарских франака, али тај износ може и да се повећа, а намењен је искључиво у те сврхе.

Ове године у ЦЕРН-у борави 11 наставника физике из Србије – из седам гимназија, две стручне школе и две основне школе, а са њима су данас разговарали Брнабић и Шарчевић.

Шарчевић је оценио да је важно да постоји континуитет у међународном усавршавању наставника уз Србије.

Тога је, како је подсетио, било и раније, али ће захваљујући споразуму та едукација по први пут бити организована тако да ресорно министарство поставља услове и правила, тако да ће наставници моћа да иду боље организовани и у већим групама.

Он је пренео да је група наших наставника, која тренутно борави на обуци у ЦЕРН-у, задовољна и да тамо уче да преносе знање нашим ученицима и подстичу им љубав за физику.

Србија је земља талентованих људи и по новим моделима у образовању они ће нова знања користити за рад на различитим пројектима, опредељиваће се за природне науке, технику, за оно што је 4.0 револуција, закључио је министар.

Наставници су изразили задовољство тиме што им се пружила могућност да посете ову организацију и стекну и нека нова практична знања.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs