Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Велике уштеде применом система еЗУП

Велике уштеде применом система еЗУП

Београд, 19. август 2018. године – Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић изјавио је данас да је за првих годину дана примене информационог система еЗУП (Закон о управном поступку), који омогућава бржу и једноставнију размену података, уместо да се иде од шалтера до шалтера, грађанима уштеђено 500.000 сати.

Истовремено, штампање извода из матичне књиге рођених двоструко је смањено, а у поменутом информационом систему тренутно се налази осам институција са 20 база података.

Управо је податак о томе да је преполовљена штампа паприних извода из матичне књиге рођених показатељ значаја електронске размене података.

Јовановић је у изјави за агенцију Танјуг изнео процену да ће штампање извода из књиге рођених, на пример, у наредних годину, до годину и по дана, практично и нестати.

Он је најавио да на јесен почиње и пилот пројекат "е-инспектор", са жељом да се информатизује рад 41 инспекцијске службе у Србији, како би се направио савремени информациони систем. 

Тиме ће се, како је додао, олакшати и унапредити рад инспектора, али и обављати координација њиховог рада. 

Такође, од 1. октобра званично се уводи "е печат", па онај традиционални више неће бити обавезан у пословању привредних друштава. 

Направићемо један догађај који ће симболично рећи - од данас је крај, печат више није потребан, истакао је Јовановић и додао да је е-печат, као е-потпис правног лица, уведен изменом Закона о електронском пословању.

Очекујемо да у наредном периоду први провајдери ове услуге почну да издају електронске печате правним лицима, навео је директор Канцеларије за ИТ и еУправу, и као капитални инфраструктурни пројекат издвојио одлуку Владе о изградњи државног Дата центра у Крагујевцу, за који постоји интересовање и страних инвеститора. 

Та инвестиција креће од пројектовања, а већ сада имамо велико интересовање и страних инвеститора да своје системе, сервере, базе података, оставе у Дата центру у Крагујевцу. То ће бити још један стимуланс за развој ИТ сектора у Србији, нагласио је Јовановић. 

Он је подсетио и на информациони систем "Бебо, добро дошла на свет", који је уведен у другу фазу, па ће родитељи, поред тога што још у породилишту дају име детету, упишу га у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и социјално осигурање, сада моћи да електронски поднесу и захтев за родитељски додатак. 

Приближно 40 градова и општина већ се налази у том систему, а до јесени биће и цела Србија, потврдио је Јовановић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs