Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Обнова задруга први корак у оживљавању села

Обнова задруга први корак у оживљавању села

Сечањ, 17. август 2018. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић изјавио је данас да наша земља мора да обнови сточарство јер без њега нема развијене пољопривреде.

Фото: infobiro.tv
Кркобабић је током посете земљорадничкој задрузи "Модош" у селу Јаша Томић рекао да Србија треба да повећа производњу и тов јунади са садашњих 12.000 на 100.000 грла, како би могла да извози јунеће месо.

Он је подсетио на то да је поменутој задрузи из прошлогодишњег програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја, а у вези са економско-финансијским подстицајима за оснивање нових и инвестиционе пројекте постојећих задруга, додељено 10 милиона динара за специјализовану механизацију.

Министар је указао на то да сточарство чини свега 30 одсто пољопривредне производње у Србији, док у свету тај проценат износи 60 одсто.

Обнова задруга је, како је рекао, први корак у оживљавању села, тако да новоформиране задруге могу да добију бесповратну помоћ у износу од 7,5 милиона динара, а постојеће по 15 милиона динара.

Према његовим речима, планирано је да ове године буду формиране и две сложене задруге, у Ариљу и неком месту у Војводини, које ће моћи да добију бесповратну помоћ од 60 милиона динара.

Кркобабић је поручио да ће се залагати за то да се следеће године смањи ПДВ на репроматеријал који користе пољопривредни произвођачи и на робу коју производе, као и да се смање, или чак укину неки доприноси.

Директор ЗЗ "Модош" Милан Жебељан прецизирао је да та задруга има 94 члана и 400 коопераната, док је механизација коју користи стара од 25 до 30 година, а користи се за обраду више од 3.000 хектара земљишта у власништву задруге и коопераната.

Члан Одбора за село САНУ Бранислав Гулан је поновио да је пројекат "500 задруга у 500 села" шанса да се обнови пољопривредна механизација, будући да у Србији има 408.000 трактора и 25.000 комбајна старости од 25 до 30 година, што ствара велике губитке у пољопривредној производњи.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs