Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Обележена 77-годишњица злочина над цивилима на Теразијама

Обележена 77-годишњица злочина над цивилима на Теразијама

Београд, 17. август 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић положио је данас венац на Споменик обешеним родољубима на Теразијама поводом обележавања 77-годишњице злочина почињеног над цивилима од стране окупационих снага у Другом светском рату.

Фото: minrzs.gov.rs
Ђорђевић је том приликом истакао да је неговање традиције ослободилачких ратова и заштита ратних и војних меморијала један од приоритета ресорног министарства, и додао да ће се у наредом периоду томе посветити још већа пажња и значај.

На овај дан окупатори су учинили једно велико злодело српском народу. Страдало је пет недужних цивила који су пружали отпор непријатељу. Никада нећемо заборавити оне који су дали своје животе и борили се за ослобођење наше земље. То је наша дужност и обавеза, поручио је министар.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да је Београд много страдао у Другом светском рату и да то сећање не сме да избледи.

Морамо да одамо почаст онима који су дали свој живот за слободу у којој данас живимо. Наши потомци морају да цене и поштују слободан град у којем живе, истакао је Младеновић.

Он је додао да се ове године обележава 100-годишњица завршетка Првог светског рата и да ће Град Београд, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Војска Србије ту годишњицу обележити на најбољи начин.

Венце на Споменик обешеним родољубима на Теразијама су положили и представници удружења и грађани.

Немачке окупационе власти су 17. августа 1941. године на Теразијама обесиле на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

У знак сећања на њих, Град Београд је на Теразијама, у непосредној близини Игумановљеве палате, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs