Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > „Поносна картица“ пример афирмативне мере подршке породици

„Поносна картица“ пример афирмативне мере подршке породици

Београд, 14. август 2018. године – Представници Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, којим председава потпредседник Владе Зорана Михајловић, одржали су данас састанак са представницима Покрета за децу „Три плус“, који је основан са циљем пружања помоћи породицама са троје и више деце.

Председник поменутог покрета Владица Гавриловић објаснио је да је, с обзиром на то да у Србији постоји приближно 138.000 породица са троје и више деце, покренута акција „Поносна картица“, која се реализује у сарадњи са локалним самоуправама и друштвено одговорним компанијама.

Циљ ове акције је, како је навео, да се породицама помогне и омогући коришћење олакшица и попуста при куповини неопходних потрепштина.
Према његовим речима, свака породица која поседује картицу на овај начин уштеди годишње до хиљаду евра.

Саветник за родну равноправност потпредседника Владе Љиљана Лончар истакла је да „Поносна картица“ представља добар пример афирмативне мере подршке не само женама, већ целој породици и да овакав вид помоћи може бити компонента за родно одговорне буџете.

Лончар је оценила да свака локална самоуправа треба да уведе мере које породицама са троје и више деце олакшавају свакодневицу.

С обзиром на то да су сви обавезни да до 2020. године уведу родну компоненту у своје буџете, активности попут бесплатних уџбеника, бесплатних тренинга у локалним спортским клубовима, бесплатне ужине за треће и свако наредно дете или бесплатног паркинга за ове породице, представљају добре примере подршке, нагласила је она.

На састанку је саопштено и да ће Координационо тело за родну равноправност наставити да подржава ову и сличне иницијативе, које имају за циљ пружање помоћи онима којима је она најпотребнија.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs