Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Подршка Норвешке локалним самоуправама у Србији

Подршка Норвешке локалним самоуправама у Србији

Шид, 14. август 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић присуствовао је церемонији потписивања Уговора о сарадњи на пројекту „Норвешка за вас – Србија“, између Краљевине Норвешке у Србији и Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).


Ђорђевић је изразио захвалност Краљевини Норвешкој, као једном од највећих билатералних донатора, на несебичној и континуираној подршци српском народу, и додао да ће овим пројектом најугроженије локалне самоуправе добити додатну подршку у развоју, а створиће се и могућност за отварање нових радних места.

Овај пројекат имаће за резултат успостављање уједначеног социоекономског развоја у Србији путем унапређења приступа запослењу за припаднике рањивих и маргинализованих друштвених група, јачања социјалне инклузије у мање развијеним областима, као и побољшања инфраструктуре, што доводи до складнијег социоекономског развоја, превасходно недовољно развијених области Србије, објаснио је министар.

Он је додао да је изузетно поносан на то што су дугогодишњи партнери, Амбасада Краљевине Норвешке и УНОПС, препознали залагања Министарства за обезбеђивање равномернијег развоја свих локалних самоуправа и побољшање услова живота за све становнике Републике Србије.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад истакао је да је ово само прва фаза подршке вредна 4,5 милиона евра, за коју се нада да ће прерасти у дугорочну иницијативу.

Није реч само о новцу, већ о солидарности и пружању прилике заједницама у Србији да створе боље услове живота за своје становништво, указао је Бјорнстад.

Шеф Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) Микела Телатин изразила је захвалност Влади Норвешке не само на томе што је подржала овај пројекат, већ и што је допринела позитивним променама у животу људи у Србији.

Кроз овај пројекат подршка ће бити пружена најугроженијим групама становништва којима је највише потребан приступ запошљавању и социјалним услугама што су заједнички циљеви Влада Србије и Норвешке и УНОПС-а и прилика да продубимо досадашњу успешну сарадњу, оценила је она.

Ђорђевић и Бјорнстад обишли су након потписивања Уговора објекат Основне школе "Сремски фронт" у насељу Моловин, који је реконструисан на иницијативу ресорног министарства уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Норвешке, кроз пројекат „Мрежа солидарности–друга година“, који спроводи „Група 484“.

Ђорђевић је истакао да ће овај пројекат допринети томе да се обезбеде одговарајуће услуге заштите за избеглице и мигранте у Србији и Македонији, подстицањем међуресорне координације услуга које организације и институције пружају да би омогућиле пружање свеобухватног низа делотворних услуга које ће бити посебно намењене задовољавању потреба најугроженијих категорија миграната.

Школе чији ће објекти бити реконструисани налазе се неколико километара од прихватних центра за мигранте и у наредној школској години би се у њих уписала и деца из мигрантских породица које ће трајније боравити у овим општинама, указао је министар.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs