Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Позив за учешће на конкурсу у области отворених података

Позив за учешће на конкурсу у области отворених података

Београд, 14. август 2018. године – Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), упутила је позив заинтересованим организацијама цивилног друштва, медијима и државним високошколским установама да се пријаве на конкурс у области отворених података.


Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић упутио је позив свим заинтересованим организацијама цивилног друштва, медијима и државним високошколским установама да допринесу изградњи екосистема отворених података у Србији кроз подстицање коришћења отворених података јавних институција, промоцију различитих примена и користи отворених података, као и изградњу капацитета различитих циљних група за обраду и креативну употребу отворених података.

Конкурс се спроводи у оквиру пројекта „Отворени подаци–отворене могућности“, који подржава Светска банка, Фонд за добру управу Уједињеног краљевства (ГГФ) и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА).

Конкурс предвиђа подршку пројектима који би допринели једној од три различите области:

1. Поновна употреба отворених података
2. Изградња заједнице и промоција
3. Изградња капацитета за употребу отворених података (обуке)

Крајњи рок за доставу пријава је 30. септембар 2018. године, до поноћи, а пријаве се подносе електронски, на имејл grants.rs@undp.org.

Јовановић је подсетио на то да је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у оквиру пројекта „Отворени подаци–отворене могућности“ покренула први национални Портал отворених података, који представља централно место на којем су обједињени отворени подаци јавних институција и стављени на располагање грађанима, приватном и невладином сектору.

Он је додао да је од априла 2018. године на снази Закон о еУправи који уводи поновну употребу података, да су дефинисани отворени подаци, отворена лиценца, као и Портал отворених података.

Сва документа везана за конкурс у области отворених података могу се преузети овде.

Податке је на порталу до августа 2018. године објавило 27 јавних институција, које су укупно отвориле 105 скупова података са укупно 354 ресурса (датотека).

Отварање података представља стратешко опредељење Владе Србије, рефлектовано у Стратегији развоја електронске управе и Акционом плану за спровођење међународне иницијативе Партнерства за отворену управу у Србији.

Отворени подаци добили су посебно место и у експозеу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs