Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Пуна посвећеност државе решавању стамбеног питања избеглица

Пуна посвећеност државе решавању стамбеног питања избеглица

Ариље, 14. август 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Влада, са осталим партнерима, остаје снажно опредељена и ангажована на спровођењу Регионалног стамбеног програма, који ће обезбедити решење за 6.000 породица у Србији.

Фото: Министарство спољних послова

Званични сајт Владе преноси у целини говор Дачића у Ариљу, на свечаном уручивању кључева 15 станова за избеглице из Босне и Хецеговине и Републике Хрватске у оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Пријатељи Регионалног стамбеног програма,

Велико ми је задовољство што имам прилику да вам се обратим на овом свечаном догађају којим заједно обележавамо завршетак грађевинских радова на изградњи станова и нови почетак за људе који ће се уселити у ове стамбене јединице.

Задовољство је утолико веће што ћемо, након седам дана од када смо у Ветернику положили камен темељац за изградњу нових станова, кључеве 15 станова дати на коришћење нашим суграђанима који су били принуђени да избегну из конфликтних подручја бивше југословенске државе. Станови које данас усељавамо представљају завршене стамбене јединице из Потпројекта 4 Регионалног стамбеног програма.

Подсетио бих на то да је изградња стамбених јединица на локацији у Ариљу један од сегмената укупне реализације Регионалног стамбеног програма, као најважније регионалне иницијативе за решавање дугорочног расељења из периода 1991-1995. године.

Република Србија је посвећена ефикасној примени договорених обавеза, што потврђује и наше данашње учешће на уручивању кључева корисницима, као симболички важан гест подршке избеглицама које су се определиле за живот у општини Ариље.

Изградња станова на овом месту започела је у јулу 2017. године. Овај пројекат је финансиран из фонда Регионалног стамбеног пројекта у износу од 330.000 евра и уз контрибуцију општине Ариље од 10 милиона динара.

У оквиру овог сегмента Регионалног стамбеног програма такође је обезбеђено и пет сеоских кућа у вредности од 55.000 евра.

Истакао бих да ће, у оквиру Потпројекта 4 Регионалног стамбеног програма, бити обезбеђено 661 стамбено решење за избеглице широм Србије. Поред 261 стана, остали типови стамбених решења из овог сегмента, који је вредан нешто више од 13 милиона евра, скоро су у целости реализовани – откупљено је 70 сеоских кућа, изграђено је 30 монтажних кућа и испоручен највећи део од 300 пакета грађевинског материјала.

Фото: tanjug.rs

Поштовани пријатељи,

Избегла лица која су крајем XX века била принуђена да напусте своје домове широм бивше Југославије, након више од 20 година избеглиштва у условима често недостојним за живот човека, заслужују извесност и повратак достојанства. У том смислу, решавање избегличког питања представља најважнију моралну обавезу државе и међународне заједнице.

Наша је оцена, али и оцена наших сарадника из међународних организација, да на овом плану постижемо значајне резултате, због чега је Регионални стамбени програм успешна иницијатива и позитиван пример за дугорочно решавање хуманитарних последица присилног расељења.

Влада Републике Србије, са осталим партнерима, остаје снажно опредељена и ангажована на спровођењу Регионалног стамбеног програма, захваљујући којем ће бити обезбеђено решење за укупно шест хиљада породица у Србији, од којих је, са данашњим даном, усељено 2.102 корисника.

Реализација читавог програма, иако само делимично представља компензацију за претрпљене патње услед присилног расељења из завичаја, донеће бољитак на индивидуалном плану корисника. Надамо се да ће наши суграђани који се усељавају данас у завршене објекте, након две деценије тешкоћа, у њима наћи мир и сигурност. Желим им срећно усељење и срећан нови почетак.

Захваљујем представницима локалне самоуправе и грађанима Ариља на њиховој сарадњи не само у реализацији стамбеног програма, већ и на њиховој помоћи и солидарности приликом пријема више стотина избеглица и расељених лица.

Разумевање и подршка локалне заједнице били су и остају од непроцењиве важности.

На крају, желим да и овом приликом, без издвајања било кога, захвалим свим земљама донаторима, као и нашим партнерима из међународних организација, који нас од почетка подржавају у напорима да помогнемо у решавању стамбених потреба најугроженијих избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Захваљујем на пажњи“, истакао је Дачић.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs