Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Помоћ градским властима у борби против нелегалне градње

Помоћ градским властима у борби против нелегалне градње

Београд, 14. август 2018. године – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије саопштило је данас да подржава напоре градске власти у Београду да се избори са све већим бројем нелегално изграђених објеката и у складу са тим жели да помогне у решавању тог проблема.

У саопштењу се наводи да је до изградње огромног броја нелегалних објеката у Београду дошло, пре свега, због кршења и непоштовања Закона о озакоњењу од стране инвеститора, али и непоступања надлежних општинских и градских органа и инспекција, чији је посао да спречавају нелегалну градњу која представља кривично дело.

Закон о озакоњењу јасно одређује да ниједан објекат који је без дозволе сазидан после његовог доношења у новембру 2015. године не може да буде озакоњен.

Такође, Закон утврђује јасну и транспарентну процедуру, као и алате којих општински и градски грађевински инспектори треба да се придржавају у утврђивању чињеница о томе да ли и који објекат може да буде предмет озакоњења.

Министарство даје пуну подршку идејама за измену других прописа, пре свих пореских и комуналних, који би онемогућили инвеститоре нелегалних објеката да добију легалне прикључке за електричну енергију, воду и канализацију.

Поједине мере већ су саставни део измена Закона о планирању и изградњи, које је Министарство завршило и које ће се ускоро наћи пред Владом Србије.

Нелегална градња је велики проблем не само Београда, већ и читаве Србије и захтева адекватно укључење не само Министарства и локалних самоуправа, већ и других институција државе – од полиције, тужилаштва, пореских органа, Електродистрибуције Србије, Агенције за спречавање прања новца и свих осталих, додаје се у саопштењу.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs