Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Најмање три компаније заинтересоване за РТБ Бор

Најмање три компаније заинтересоване за РТБ Бор

Бор, 13. август 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Бору да су најмање три компаније до сада на тендеру показале заинтересованост за стратешко партнерство у Рударско-топионичарском басену Бор (РТБ Бор).


Брнабић, која је започела посету општини Мајданпек обиласком Рудника бакра Мајданпек, који је у саставу РТБ Бор, истакла је да рок за понуде истиче 20. августа, и додала да још не може да каже колико је фирми откупило документацију.

Она је, одговарајући на питање да ли ће држава остати већински власник, нагласила да ће то зависити од самих понуда.

Минимум је да имамо гаранције да ће сви запослени задржати свој посао и да ће најмање улагање бити 350 милиона долара, као и да ће у наредних четири до пет година производња бити повећана три до четири пута, у зависности од чега ћемо видети како ће се држава позиционирати у самом власништву, навела је премијерка.

Брнабић је подсетила на то да је пре неколико месеци посетила Бор и Рударско-топионичарски басен Бор, и нагласила да рударство пуно значи и за тај град, и за Мајданпек.

Данас сам хтела да посетим и рудник у Мајданпеку, та два града су рударски центри Србије. Рударство је препознато од стране Владе Србије као један од огромних неискоришћених потенцијала, нагласила је она.

Рударство, како је указала, тренутно доприноси БДП-у од 0,9 до један одсто, надамо се да ће у наредних неколико година тај проценат бити повећан на чак пет одсто, при чему само РТБ Бор тренутно доприноси 0,8 одсто.


Ми смо достигли наш максимум са инвестирањем у нову опрему, производњу и људе и оно што нам је потребно јесте статешки партнер. Обећали смо и испунили да ћемо расписати позив за стратешког партнера, подсетила је Брнабић.

Она је рекла да од стратешког партнера очекује три најважније ствари – да задржи све запослене, да уложи најмање 350 милиона долара и да се настави и повећа производња.

Премијерка је указала на то да Мајданпек има две основне гране за развој – рударство и туризам, и додала да ће посетити Доњи Милановац како би обишла Лепенски Вир и Национални парк "Ђердап".

Брнабић је рекла да треба да размишљамо о развоју рударства на паметан начин, да улажемо у екологију, али тако да развој рударства не угрози туризам, који бележи раст из године у годину.

Она је, одговарајући на питање када ће почети да се прави колектор за отпадне воде у Рударско-топионичарском басену Бор, навела да су средства у буџету у износу од милијарду динара издвојена, и да треба да почне да се ради техничка документација.

То ће, како је истакла, бити један од приоритетних пројеката у 2018. и 2019. години.


Брнабић је нагласила да Србија има све више рудних налазишта захваљујући странима компанијама које врше геолошка истраживања, уз напомену да држава жели да што више рудног богатства или производње остане у Србији.

Она је, на коментар новинара и питање да ових дана покушава да се откупи истражно право у налазишту Чукару Пеки код Бора и да ли постоји неки механизам да се држава заштити по питању великих налазишта као што је то, рекла да држава има сталан контакт са тим компанијама и да покушава да извуче највише за нашу земљу.

Премијерка је навела да држава тражи од тих компанија да примењују највише међународне стандарде, као и да што више остане у нашој земљи, у смислу производње полупроизвода или финалних производа и да се онда тако извози са додатном вредношћу.

Да Србија постане конкуретнија, одговорно се понашамо према томе и задовољна сам што имамо Србију која је повољно пословно окружење.

Имамо зато све већа налазишта, велике стране компаније се осећају сигурно да послују у Србији и то ће нам помоћи да дођемо до пет одсто учешћа рударства у БДП-у, указала је Брнабић.

Према њеним речима, то ће бити значајно за квалитет живота грађана у читавој Србији.


Директор Рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски изразио је задовољство због посете премијерке, и захвалност на свему што су Влада Србије и председник Србије Александар Вучић учнили за рудник бакра Мајданпек и РТБ Бор.

Данас имамо чист ваздух у Бору и три пута већу производњу него пре четири године. Ми производњу одржавамо на изузетно профитабилном нивоу у руднику бакра Мајданпек, али дошли смо до највише тачке у овим својинским односима и зато мора да се пронађе статешки партнер, навео је Спасковски.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs