Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Ново кривично дело за нападе на адвокате

Ново кривично дело за нападе на адвокате

Београд, 9. август 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да је ресорно министарство спремно на то да мења одредбе Кривичног законика и да пропише ново кривично дело које ће санкционисати напад на адвокате, у циљу боље правне и безбедносне заштите адвокатуре.

Фото: Танјуг
Кубуровић је у изјави за агенцију Танјуг објаснила да је разлог за увођење потпуно новог кривичног дела то што адвокати немају статус службених лица.

Према њеним речима, дефинисањем будућег члана закона у наредном периоду бавиће се радна група чији ће чланови бити представници Министарства правде, адвокатуре, Министарства унутрашњих послова и судија и тужилаца.

Она је подсетила на то да је ресорно министарство подржало оснивање радне групе и тим поводом упутило надлежним институцијама позив да одреде своје представнике у том телу.

Већ у наредних неколико дана, како је прецизирала, радна група може да буде формирана, када ће бити одржан и њен први састанак и утврђен план рада и активности.

Задатак радне групе биће да прати све кривичне поступке који се баве нападима на адвокате, као и да анализира нормативне оквире и утврди на који начин може да се унапреди положај адвоката, односно да се повећа њихова заштита, посебно када је реч о поступцима у којима су ангажовани, навела је Кубуровић.

Након убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића, Адвокатска комора Србије и Адвокатска комора Београда иницирале су формирање сталне радне групе која ће се бавити случајевима напада и убистава адвоката, којих је у протеклих 10 година било приближно 50.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs