Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Изузетна сарадња Србије и Аустрије у области правосуђа

Изузетна сарадња Србије и Аустрије у области правосуђа

Београд, 19. јул 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић и амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти указали су током данашњег сусрета на изузетну сарадњу двеју земаља у свим областима, посебно у оквиру правосуђа.

Фото: tanjug.rs
Кубуровић је истакла да између Србије и Аустрије постоји сарадња на највишем нивоу, као и да очекује да ће са новим аустријским министром ускоро имати састанак, узимајући у обзир чињеницу да је са његовим претходником та сарадња била одлична.

Наша сарадња је и професионална и пријатељска. Заједно радимо на многим пројектима, а један од скоро покренутих јесте јачање капацитета затвора у Србији, навала је она.

У циљу унапређења правосудне инфраструктуре, како је најавила, ускоро ће започети изградња Палате правде у Крагујевцу, на којој ће радити аустријска фирма „Страбаг“, као извођач радова.

Кубуровић је, као један од најважнијих корака реформе правосудног система, навела израду уставних амандмана у области правосуђа у циљу јачања независности и одговорности правосуђа.

Она је указала на то да је у току усаглашавање Нацрта текста измена са препорукама Венецијанске комисије и да ће до краја лета усаглашени Нацрт бити прослеђен Влади Србије на усвајање, након чега ће предлог за измену Устава бити достављен Народној скупштини на даљу процедуру.

Лутероти је рекао да Аустрија и Србија негују традицонално пријатељске односе и да сарађују на свим нивоима, посебно на политичком и привредном плану.

Он је подсетио на то да је Аустрија од 1. јула преузела председавање ЕУ и да је тема проширења Уније на државе Југоисточне Европе на врху агенде те земље за време председавања.

Амбасадор је оценио да су билатерални односи у области правосуђа одлични и да Аустрија наставља да пружа подршку Србији на њеном путу ка ЕУ.

Такође, како је додао, Аустрија се залаже за то да државе током преговора са ЕУ треба да остваре конкретне резултате приликом отварања нових поглавља и у спровођењу својих реформи, и да је важан део целог тог процеса реформа правосуђа.

Лутероти је напоменуо да у Србији постоји велики број аустријских компанија и инвеститора, и да је зато Србија веома важан привредни партнер Аустрији, те да су у том смислу реформа правосуђа и правна сигурност битни за нови прилив инвестиција.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs