Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Обезбедити избеглицама усељење у легално добијене станове

Обезбедити избеглицама усељење у легално добијене станове

Београд, 16. јул 2018. године – Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије обратио се локалној самоуправи са захтевом да се из трећег покушаја нелегално запоседнути станови у Устаничкој улици у Београду, добијени на легалном конкурсу, ослободе и у њих уселе они којима по закону припадају.

Комесаријат је то учинио поступајући у најбољем интересу избегличких породица из БиХ и Хрватске које годинама не могу да уђу у своје станове у Устаничкој улици у Београду добијене на легалном конкурсу.

Станови за избеглице у Устаничкој улици у Београду додељени су на конкурсу окончаном 2016. године породицама које међу својим члановима имају болесна, инвалидна и у рату погинула или нестала лица у транспарентном поступку, чија је документација више пута стављана на увид јавности.

Реч је о конкурсу у којем је додељено 30 стамбених јединица у Београду.

Део станова у Устаничкој 244 г, међутим, нелегално су запосела трећа лица, насилним проваљивањем и обијањем улазних врата, у време док су станови били празни јер се чекао завршетак конкурса.

Проваљено је у 15 станова, од којих је у овом тренутку узурпирано 11, док су четири кључа враћена.

Иако је Комесаријат за избеглице и миграције свестан да су та лица бесправно узурпирала станове, а пошто се ради већином о интерно расељеним лицима и избеглицама, Комесаријат је у сарадњи са Градом Београдом током прошле и ове године организовао конкурсе за доделу пакета грађевинског материјала и куповину сеоских кућа, на који су се неки од ових лица пријавила и решила стамбено питање.

Један део њих се раније пријавио и добио станове у насељу Овча. У току је још један конкурс за станове у Београду.

Међутим, мањи број лица упорно одбија било какав предлог, не жели ни да се исели, ни да конкурише за стамбена решења као сви остали корисници равноправно.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије не може да одустане од обавезе да угрожене избегличке породице, које једва састављају крај с крајем, усели у њихове на легалан начин добијене станове.

Захвални смо јавности која прати наше напоре током којих покушавамо да обезбедимо кров над главом свим избеглицама и интерно расељеним лицима, по правилима и путем конкурса, а не обијањем станова и противправним боравком у њима.

Наши корисници су веома сиромашни, али не обијају и не узурпирају имовину друге сиротиње, већ стрпљиво чекају више од две деценије да се и за њих нађе трајно стамбено решење.

Зато се захваљујемо на стрпљењу свима онима који предуго чекају на свој кров над главом.

Комесаријат за избеглице и миграције РС у овом тренутку, између осталог, спроводи Регионални стамбени програм кроз који су до данашњег дана обезбеђена 2.033 стамбена решења за избеглице широм Србије.

У београдском насељу Овча 5. марта је усељено 235 избегличких породица, у Камендину се гради још 270 станова и биће усељени на пролеће следеће године.

У току је и конкурс за куповину 150 сеоских домаћинстава у 71 општини, који траје до 23. јула 2018. године.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs