Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења министарстава > Млади информатичари и математичари донели 14 медаља за Србију

Млади информатичари и математичари донели 14 медаља за Србију

Београд, 16. јул 2018. године – Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић честитала је данас тимовима младих математичара и информатичара који су на управо завршеним такмичењима у Румунији, са освојених чак 14 медаља, остварили огроман успех.


Матић је тим поводом истакла да су нам наши будући врхунски научници, проналазачи, предузетници још једном послали поруку да су вредни улагања у њих, представивши Србију као државу којом треба да се поносимо.

Она је подсетила на то да је ресорно министарство подржало организацију учешћа наших такмичара на међународним такмичењима за младе са пет милиона динара, али да је потребна и додатна финансијска потпора, не само за њихово представљање на међународној сцени, већ и за организацију интернационалних такмичења у нашој земљи.

На 59. Међународној олимпијади из математике у Клуж-Напоку у Румунији, која је одржана од 3. до 14. јула, тим Србије освојио је шест медаља – две златне, две сребрне и две бронзане.

Том приликом, ученици Математичке гимназије Алекса Милојевић и Павле Мартиновић освојили су златна одличја, Игор Медведев и Јелена Иванчић сребрна, а Јован Торомановић и Никола Павловић, ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај“, бронзана.

На 12. Јуниорској балканској информатичкој олимпијади, која је од 7. до 13. јула организована у Темишвару, информатичка екипа Србије освојила је две сребрне и две бронзане медаље.

Наиме, ученици Математичке гимназије из Београда Јован Бенгин и Матеја Вукелић освојили су сребрне медаље, а Вељко Тољић из ОШ “Вожд Карађорђе” из Лесковца и Мирослав Грубић, ученик Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада, бронзане медаље.

У истом периоду, такође у Темишвару, одиграла се и 26. Балканска информатичка олимпијада, на којој су Алекса Милисављевић из Математичке гимназије и Тадија Шебез из Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада, освојили сребро, а Момчило Топаловић и Младен Пузић, обојица ђаци Математичке гимназије, бронзане медаље.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs