Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности Владе > Међусобна подршка Србије и Кипра у најзначајнијим питањима

Међусобна подршка Србије и Кипра у најзначајнијим питањима

Београд/Никозија, 12. јул 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић истакла је данас у разговору са министром иностраних послова Кипра Никосом Христодулидесом у Никозији да та пријатељска земља показује изванредно разумевање за европски пут Србије.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је оценила да Србија и Кипар, не само да немају отворених питања, већ су и две земље које се међусобно подржавају у најзначајнијим питањима, попут територијалног интегритета и суверенитета.

Ми смо пријатељске земље, билатерални односи су изванредни, а Кипар подржава европски пут Србије и увек је давао сагласност за сва поглавља за која смо били спремни, нагласија је Јоксимовић изразивши уверење да ћемо несумњиво имати подршку Кипра и у наставку европских интеграција.

Она је рекла да је важно да људи у нашој земљи знају да Србија у ЕУ има пуно пријатеља, а да од Кипра имамо недвосмислену подршку коју представници те земље наглашавају на форумима и на свим мултилатералним састанцима.

Подршка је нарочито важна сада, када и председник Србије има тешку ситуацију у погледу наставка дијалога, као и у светлу недавних дешавања на КиМ и хапшења Срба, нагласила је Јоксимовић, преневши да је о томе информисала министра Христодулидеса.

Важно је да све наше пријатеље који нас чврсто и принципијелно подржавају поштујемо, да негујемо добре односе са њима, истакла је она и најавила да ће на некој од предстојећих седница двеју влада, која би требало да се одржи до краја ове године, бити припремљен нацрт споразума о сарадњи у области европских интеграција којим ће Кипар додатно пружити подршку Србији.

Христодулидес је истакао да његова земља подржава приступни процес Србије ЕУ, уз оцену да је наша земља стуб стабилности за Европу.

Кипар подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, поновио је он додавши да се радује скоријем виђењу са Јоксимовић, која га је позвала да поново посети Србију.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs