Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Иновациони центар ЕТФ-а спона између науке и привреде

Иновациони центар ЕТФ-а спона између науке и привреде

Београд, 12. јул 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду (ИЦЕФ) одличан пример знања које постоји у Србији, и додала да је потребно остварити већу повезаност између науке и привреде.

ФОТО: Председница Владе Ана Брнабић у посети Иновационом центру Електротехничког факултета у Београду


Брнабић је, заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем посетила овај центар, где су им приказани пројекти за терапију деце са аутизмом и рехабилитацију пацијената од можданог удара и пројекат који ће унапредити сигурност возача у саобраћају.

Она је нагласила да овај центар показује у пракси везу науке и привреде, јер сарађује са бројним компанијама, попут "Сименса" и "Мерцедеса", за које развија бројна решења.

Премијерка је напоменула да ће Влада сагледати на који начин може да подржи овакве пројекте, и најавила обилазак таквих центара по Србији како би се утврдило колико им је новца потребно за унапређење науке.

ЕТФ и Иновациони центар учествују у програму преквалификација, што је важно као један од начина новог запошљавања и развоја нових вештина, али и стварања кадрова који нам недостају, указала је Брнабић.

У овој образовној институцији, крајем маја, односно почетком јуна, завршен је програм преквалификације за 80 кандидата, од којих је 18 већ запослено, подсетила је она и упутила позив ЕТФ-у и Иновационом центру да се прикључе следећем кругу преквалификација.

Шарчевић је рекао да Иновациони центар на једном месту представља квалитетно образовање, науку и технолошки развој.

Он је посебно исказао захвалност на пројекту који ће помоћи у терапији деце са аутизмом, истакавши да је ресорно министарство матична кућа којој научници увек могу да се обрате за сличне пројекте.

Декан Електротехничког факултета Мило Томашевић истакао је да је Иновациони центар одличан пример за то како иновативност академске заједнице омогућава да се потребе привреде и економије задовоље на најбољи начин, поручивши да ЕТФ има пун потенцијал да допринесе актуелним трендовима дигитализације читаве привреде.

Директор Иновационог центра Електротехничког факултета Милица Ђурић-Јовић указала је на то да тај центар жели да допринесе томе да се задрже млади квалитетни људи у земљи, који ће доприносити науци и привреди.

Пројекти који су данас показани представљају само део оног што се ради у оквиру Иновационог центра, а циљ нам је у будућности да кроз развој нових лабораторија омогућимо рад на најсавременијим пројектима којим ће се развити конкретни производи који ће омогућити да се цела наша индустрија развија даље, објаснила је она.

Један од пројеката који је спроведен у Иновационом центру је бежични сензорни систем који анализира покрете људи и аутоматски детектује поремећаје и падове. Тај систем омогућава анализу ефеката рехаблитације пацијената након можданог удара, праћење напретка Паркинсонове болести, и друго.

Гостима је представљен и модул за препознавање и идентификацију виталних знакова и присуства људи који се може примењивати у аутомобилској индустрији и транспорту.

Трећи пројекат који је данас представљен намењен је терапији деце са аутизмом, и он обезбеђује побољшање моторичких способности и просторне координације деце са аутизмом.

Иновациони центар Електротехничког факултета основан је 2006. године као компанија факултета са циљем развоја иновација из области електротехнике и рачунарства, као и повезивања науке и привреде.

ИЦЕФ кроз своје пројекте омогућује сарадњу између докторанада, истраживача, професора, искусних инжењера, домаће и стране привреде.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs